Džejkobson pozvala Srbe da izađu na izbore

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson pozvala je Srbe da izađu na predstojeće parlamentarne izbore, ukazujući da imaju mogućnost, ukoliko masovno glasaju, da osvoje više od 10 poslaničkih mandata, koliko im je zagarantovano kosovskim ustavom, ali istovremeno poručuje da će izabrani poslanici morati da polože zakletvu Kosovu i rade po Ustavu Kosova.
 
Ona je, u emisiji „Slobodno srpski“, koja je večeras emitovana na mreži srpskih televizija na Kosovu i Metohiji, podsetila da je ona, kao i ambasadori zemalja EU na Kosovu, lično bila za to da rezervisana mesta za Srbe u kosovskom parlamentu ostanu u još jednom mandatu, ali bi i za to bile potrebne promene ustava, što bi zahtevalo dvotrećinsku većinu glasova parlamentaraca, a toga nije bilo.
 
– Lično sam prisustvovala sastancima sa predstavnicima manjinskih političkih partija, avgusta i septembra 2012.godine, u vreme ukidanja nadgledane nezavisnosti i tada smo razgovarali o rezervisanim mestima. Manjinske partije su tada istakle da imaju nameru da pokrenu pitanje produženja mandata rezervisanih mesta, a mi, kao diplomate, smo rekli da ćemo ih podržati u tome. Ali naravno da nismo u poziciji da bilo šta obećamo – istakla je ona.
 
Džejkobson je podsetila da je ona američki ambasador i da nema pravo glasa u kosovskoj skupštini, da može samo da razgovara sa poslanicima, da im prenese svoje mišljenje, i to redovno čini, ali da ni ona, niti bilo koji drugi pripadnik međunarodne zajednice, nije bio u poziciji da obeća da će taj zakon ići u ovom ili onom smeru, i to i dalje ne čini.
 
Američka ambasdorka pozvala je sve građane Kosova da masovno učestvuju na izborima i daju svoj glas onim liderima za koje misle da su najspremniji da vode svoju zemlju napred.
 
– “Mislim da bi zaista bilo dobro ako budemo imali visoku izlaznost svih na Kosovu, uključujući i srpsko stanovništvo. Prošle nedelje sam bila na severu, bila sam u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku, i osetila sam tamo pozitivnu atmosferu prema izborima. Nije bilo puno konfuzije ili neslaganja, kao što smo to imali pre opštinskih izbora, na primer – ukazala je ona.
 
Džejkobson je iznela stav da su ljudi spremni za izbore, da su se već privikli na njih i da su spremni da izaberu svoje predstavnike preko kojih će učestvovati u donošenju kosovskih zakona.
 
„- Drago mi je što to Beograd podržava, kao i mi“ – poručila je ona dodajući da ko god da bude izabran za poslanika, moraće da ide u kosovsku skupštinu i da radi u njoj, kao i da položi u njoj zakletvu, te radi na osnovu Ustava Kosova i pod zastavom Kosova.
 
„- Biće to jedna veoma interesantna situacija kada se bude formirala nova skupština. Biće tu političara koji su izabrani iz srpskih stranaka, bilo sa zajedničke liste, možda iz nezavisnih grupacija, ali ko god da bude izabran, moraće da ide u skupštinu Republike Kosovo, i da radi u toj skupštini, kao i da položi zakletvu, i radi na osnovu Ustava Kosova, i sa tom zastavom. Tako da je na političarima pojedinačno da odluče na koji način će da pomire svoju mogućnost da utiču na zakonodavstvo u zemlji u kojoj žive – što mislim da je i najvažnije –sa činjenicom da im se ne dopada ideja o priznavanju Kosova kao nezavisne države – navela je ona.
 
Komentarišući prošle parlamentarne izbore na Kosovu Džejkobson je ocenila da su ti izbori bili „zaista neregularni“. Međutim, ona je optimista po pitanju predstojećih koji će se održati 8. juna.
 
– Smatram da je Kosovo pokazalo na opštinskim izborima da može da sprovede slobodne i fer izbore i verujem u uspeh. Činjenica da su na delu bili tužioci, da je policija reagovala na navode o nepravilnostima, da su lideri političkih partija naložili svojim predstavnicima u biračkim odborima i opštinskim komisijama da ne varaju sa glasovima, da smo imali ogromnu međunarodnu i lokalnu posmatračku misiju, da su birači sami istupali I izveštavali o uočenim nepravilnostima, mislim da su to sve bili važni faktori i nadam se da birači koji su prošli kroz uspešne izbore prošle jeseni, bilo da su na severu ili na jugu, imati poverenja u proces i izaći i iskoristiti svoje demokratsko pravo da glasaju – zaključila je Džejkobson.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.