Duhovske ili letnje zadušnice, dan posvećen molitvi za umrle

Duhovske ili letnje zadušnice, dan posvećen molitvi za umrle
FOTO: KoSSev

Duhovske ili letnje zadušnice, dan posvećen molitvi za umrle…

Danas su Duhovske zadušnice ili letnje zadušnice, koje prema kalendaru Srpske Pravoslavne Crkve, uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog Duha na apostole.

Uoči praznika Sveta Trojica, obeležavaju se Duhovske zadušnice ili letnje zadušnice. Spadaju u četiri posebne molitvene subote za umrle tokom godine.

U crkvama se služi sveta liturgija i parastos, čita molitva za sve umrle u svim vremenima. Na grobljima se pale sveće, a sveštenici daju pojedinačne parastose, uznoseći molitve Bogu za milost i pokoj duša.

Prema običajnom kalendaru, izlazak na groblja tokom zadušnica smatra se obavezom srodnika. Ako to nije moguće, sveća se može zapaliti i u crkvi.

U našem narodu ove zadušnice nazivaju se i letnjima. U nekim krajevima se na groblje izlazi već u petak predveče, ali obično u subotu.

Duhovske zadušnice spominju se već od 12. veka. Umesto uobičajenog iznošenja hrane, Crkva poziva na molitvu i darivanje siromašnih, bolesnih i prognanih.

Zadušnice se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek su subotom – Zimske zadušnice su pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su letnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.