DSS predao Predsedniku Srbije "Apel za odbranu Kosova i Metohije"

Članovi Demokratske stranke Srbije i predsednik te stranke Miloš Jovanović predali su Predsedniku Srbije "Apel za odbranu Kosova i Metohije". Ovaj apel, kako navode iz DSS-a, potpisalo je 300 potpisnika, uglednih ličnosti, koji su "pozvali vlast da ne potpisuje pravno-obavezujući sporazum sa Prištinom".

Aleksandar Vučić, kada je postajao predsednik Srbije, zakleo se "na Jevanđelju da će braniti Ustav Srbije i Kosovo i Metohiju kao sastavni deo države", kazao je Jovanović:

Ako se pristane na podelu onda destabilizacija celog regiona 

Predsednik Političkog saveta DSS, poznati srpski istoričar – Miloš Ković, rekao je da DSS želi razgovor sa predsednikom.

"Želimo da ga pitamo – da li je tačno da planira da podeli Kosovo. Ako podeli Kosovo i uzme samo četiri opštine, ostaviće više od 70.000 građana Srbije u sastavu samoproglašene Republike Kosovo i u budućnosti Velike Albanije," rekao je Ković i dodao da, ako pristane na podelu Kosova vlast može da destabilizuje ceo region i ugrozi budućnost Makedonije, Crne Gore, pa čak i Grčke.

"Nekoliko puta je javno rekao da bi Kosovo moglo da uđe u UN, ako Srbija nečim bude zadovoljna. Drugim rečima, on je nama pokazao da je za njega članstvo Kosova u UN pojmljiva stvar. Kao reakcija na te njegove rečenice nastao je ovaj Apel. Ovo je podsećanje na datu reč."

Ovo predstavlja poziv, kazao je Jovanović novinarima uoči predaje u zgradi Predsedništva – da ne predaju Kosovo i da se i dalje bore za KiM. 

"Svakom predajom bismo ugrozili budućnost i destabilizovali ovaj region," rekao je dalje Jovanović i dodao da "svaka predaja Kosova vodi goroj, a ne boljoj budućnosti".

On je dodao i da DSS ne želi da učestvuje u unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji se vodi u intitucijama u Srbiji, jer taj dijalog smatra farsom.

Apel je predat juče kada je Kosovo proslavljalo desetogodišnjicu od jednostranog proglašenja nezavisnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.