Decenija (ne)normalizacije: Ima li budućnosti za Srbe na KiM (VIDEO)

U dokumentarnoj reportaži "Decenija (ne)normalizacije" za N1 govori sedmoro Srba sa Kosova i Metohije. Meštani su Leposavića na Severu Kosova, sela Tučep u Metohiji i Stanišor kod Gnjilana, te Prizrena i Gračanice kod Prištine. Sagovornici opisuju kako i od čega žive. Svi sagovornici N1 zajedno imaju sedamnaestoro dece. Ni za jedno ne vide budućnost na Kosovu i Metohiji. Iz razgovora sa kosovskim Srbima stiče se utisak da deset godina od proglašene nezavisnosti Kosova, Srbi mogu da se kreću po albanskim sredinama, ipak oprezno. Utisak je da suživot Albanaca i Srba gradi interes – usluge i roba. Utisak je da bez znanja albanskog jezika za Srbe na Kosmetu nema budućnosti. Utisak je da je Kosovo sve manje Srbija. Utisci nisu činjenice, ali činjenica jeste da je teško precizno odgovoriti – u kojoj državi žive Srbi sa Kosova?

Milena Nešić je profesorka klavira i solfeđa iz Niša, koja svake sedmice putuje u kosovsko selo Stanišor kod Gnjilana, gde radi u muzičkoj školi. Ovu školu pohađa 500 srpskih đaka a radi 50 nastavnika i profesora. Ne veruje da za decu ima budućnosti na Kosovu.

"I mi kao nastavnici koji ovde radimo pitamo se šta dalje zato što eto, vidite da smo i mi prinuđeni da dođemo, ja iz svog rodnog grada da dođem da putujem ovde da radim zato što u svom gradu ne mogu naći posao. Tako da to mislim da bismo morali malo da dublje pričamo sa našim ministrima," kaže Nešić.

Jedna od najvećih barijera za opstanak Srba na Kosovu je to što nema posla. Na to su ukazali sveštenik Slobodan Đorić, paroh prizrenski, otac dvojice sinova i Radmila Gadžić, penzionerka iz Prizrena, čija se deca nisu vratila u taj grad od kada su izbegli.

"Ovi građani koji su ovde, koji žive, nema za njih posla i egzistencije," rekao je Đorić, dok Radmila Gadžić dodaje: "To je najveći problem i za Albance i za Turke i za sve ovde, a posebno za nas Srbe. Zbog toga mladi se ne vraćaju. Imali smo jednog mladog kome je napravljena kuća, on jurio posao tamo-vamo, bogami, jedno tri četiri godine nije mogao da dobije posao i otišao opet za Srbiju. Prodao kuću i otišao. Šta da radi ovde?"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.