DSS pokrenuo "Apel za odbranu Kosova i Metohije"

Demokratska stranka Srbije pokrenula je  Apel za odbranu Kosova i Metohije, javili su juče mediji u Beogradu. Kažu da je to odgovor dela javnosti na "dvosmislene i uznemirajuće poruke koje poslednjih meseci stižu iz najviših krugova vlasti kad je reč o Kosovu", "o neophodnosti potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom i davanja stolice Kosovu u UN pod određenim uslovima". Rešenje kosovskog pitanja treba da bude rezultat razgovora Srba i Albanaca, kojim će biti zadovoljna ili "ne do kraja nezadovoljna i jedna i druga strana" – poručuju, te da apel nema "isključujući", već "uključujući" karakter. Na Apel DSS-a reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke​, Marko Đurić. Njegovo saopštenje pročitajte OVDE.

(RTV/FoNet)"Odstupnica za proces priznanja Kosova"

Ković je podsetio da su predstavnici vlasti u Srbiji javno rekli da Srbija ima obavezu da potpiše pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom i da se sprema da da Kosovu stolicu u UN pod određenim uslovima, ali se ne zna koji su to uslovi.

Kako je istakao, veliki publicitet u javnosti u Srbiji daje se izjavama predstavnika vlasti da se "treba odreći mitova, a misli se i na kosovski zavet", kao i da nemamo dece za nove ratove, čime se stvara odstupnica za proces priznavanja Kosova.

Naše vlasti su poslale javno poruku da su pristale na stolicu Kosova u UN, konstatovao je Ković.


Funkcija apela da spreči nameru srpskih vlasti da Kosovo skine s dnevnog reda

Prema rečima univerzitetskog profesora Časlava Koprivice, Apelom se Kosovo ne može vratiti u ustavno-pravni poredak Srbije, nego je njegova funkcija da se spreči ono što je verovatno namera vlasti u Beogradu, koja "želi da se jednom za svagda skine sa dnevnog reda pitanje sudbine Kosova".

To bi značilo da se zauvek odreknemo jednog ozbiljnog aduta koji imamo u ruci, a to je da je Kosovo međunarodno-pravno deo Srbije, ukazao je Koprivica, dodajući da se zato i fingira dijalog u Briselu, "na štetu Srbije i srpskog naroda".

"Ono što je ključna poruka ovog apela to je da je istorijsko iskustvo, razum i poznavanje međunarodnih odnosa nalažu da se rešenje ovog konflikta odloži do situaciju u međunarodnim odnosima, do preomene snaga u međunarodnim odnosima koja je već na delu koja bi odgovarala i jednoj i drugoj strani," smatra Miloš Ković, predsednik političkog saveta DSS a izvestio je N1.

Apel za sada ima 178 potpisnika – predstavnika naučnog, javnog i kulturnog života u Srbiji, od kojih je 100 doktora nauka i 62 profesora univerziteta, a pokrenuo ga je Politički savet Demokratske stranke Srbije (DSS). Među potpisnicima su i mitopolit crnogorsko primorski Amfilohije, lider Dveri Boško Obradović, urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić i akademik Kosta Čavoški.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, letos je u javnosti predstavio temu Unutrašnji dijalog u vezi sa Kosovom i Metohijom, objavivši u dnevnom listu Blic 24. jula tekst "Zašto nam je potreban unutrašnji dijalog o Kosovu?", uz prvobitni nezvanični vremenski okvir – mart 2018. godine – kada će biti izneseni predlozi za pitanje Kosova. Od tada, brojni su komentari i reakcije u vezi sa ovom političkom inicijativom, dok je Vlada Srbije formirala i Radnu grupu za podršku ovom dijalogu. Održan je i niz okruglih stolova sa predstavnicima različitih sektora i institucija, čime je ovaj dijalog i institucionalizovan. O tome više čitajte na našoj tematskoj stranici O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.