Drogu prenosio s Kosova prema Italiji

Droga je bila upakova u 24 paketića
Droga je bila upakova u 24 paketića (ilustracija), FOTO: Shutterstock

Državljanin Severne Makedonije Arben Aliu (29) osuđen je juče u bjelopoljskom Višem sudu na četiri godine zatvora zbog šverca 11 kilograma heroina, javljaju podgoričke Vijesti.

Prema optužnici, Aliu je 23. februara, oko 1.40 časova, na graničnom prelazu Kula kod Rožaja, s Kosova u Crnu Goru, uneo 11.083,71 grama heroina, upakovanog u 24 paketića.

On je tokom suđenja priznao da je počinio delo koje mu je stavljeno na teret, ali je istakao da nije znao da se u automobilu nalazi droga.

Tvrdio je da je mislio da prevozi tablete “vijagra”.

Tokom završnih reči, u bjelopoljskom Višem sudu ispričao je da je sve počelo kada je jednoj osobi ostao dužan novac i kada je pristao da odradi posao, kako bi vratio dug.

Severnomakedonski državljanin tada je tvrdio da zbog prisustva novinara u sudu – ne može da saopšti ime osobe za koju je radio.

“Sve je počelo od duga od 500 eura. Trebalo je da vraćam u pet rata, međutim to lice je počelo da me poziva telefonom i svakog ponedeljka da traži kamatu, pa je dug ubrzo narastao na 900 evra. Zbog svega sam kupio automobil od prijatelja na rate, i to lice ga je uzelo dok ne vratim dug”, rekao je Aliu pred sudom, u prisutvu sudskog tumača za albanski jezik, Živka Senića.

Iako je rekao da mu je ta “misteriozna” osoba kazala da je upakovala “tablete” u automobil, tvrdio je da nije znao da je u automobilu napravljen bunker.

Kazao je da je samo naslućivao šta prevozi, jer nije vidio šta je upakovano.

“Trebalo je da po dolasku u Italiju nakratko ostavim automobil licima koji bi mi se javili, dok budem boravio u hotelu”, priča on.

S njim je, pojasnio je, otišla i njegova devojka, koja, tvrdi, nije imala pojma da nešto prevozi.

Aliu je istakao da je pristao na takvu ponudu jer je to lice objasnilo da mu je zabranjeno da putuje po Evropi.

Aliu je rekao da nije osuđivan, a na pitanje Tužilaštva – objasnio je da je u Italiji, Francuskoj, Turskoj, Belgiji boravio po par dana, ali da nije ništa krijumčario…

Pojasnio je da je nekoliko meseci radio na Malti kao konobar.

Njegov pravni zastupnik, advokat Drago Konatar u završnoj reči zatražio je blažu kaznu, imajući u vidu da je u pitanju mlad čovek, student, neoženjen i da je izrazio iskreno kajanje.

Aliu je prethodno kazao da se iskreno kaje i obećao da nikada više u životu neće počiniti slično delo.

VijestiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.