Drenu potrebna škola

Osnovna škola Jovan Cviljić u Drenu, Zubin Potok istureno odejenje
Foto: Radio Kontakt plus

Osnovci iz planinskog sela Dren, na Severu Kosova, prvo znanje stiču u oronuloj zgradi škole u kojoj nema osnovnih uslova za nastavu. Đacima iz ovog sela posebno je teško zimi.

Sandra Rašković je učenica drugog razreda O.Š. “Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka, isturenog odeljenja u selu Dren. Zatekli smo je, zajedno sa njenim drugarima i učiteljicom, na času srpskog jezika u učionici koju ni dobro naložena peć ne može zagrejati.

”Da li je hladno?” – pitamo.

“Da,” đaci odgovaraju u glas, a Sandra objašnjava šta rade i kako se greju u školi:

“Sedimo pored peći i učiteljica nam ponekad skuva čaj, kada je hladno,” kaže ona.

Osnovna škola Jovan Cviljić u Drenu, Zubin Potok istureno odejenje
Foto: Radio Kontakt plus

A hladno je često, jer se škola koju pohađa ova devojčica i njeni drugari nalazi na više od 1000m nadmorske visine u planinskom selu. Dren je od Zubinog Potoka udaljen 17 kilometara.

Popucali zidovi i plafon u učionici. Vode u školi nema, ima je na izvoru iza škole. U školi nema toaleta, samo poljski u dvorištu.

“Školi nedostaje mnogo toga, zidovi su ispucali, krovna konstrukcija je znatno loša, dešava se i da prokišnjava, jedan od problema je što u školi nema vode, toaleta, da bi deca oprala sunđer ili ruke oni moraju da idu na izvor koji se nalazi iza škole,” kaže učiteljica Bojana Đorović.

Učiteljica potvrđuje navode mališana da je ponekad u učionici hladno, ali i da je posebno teško tokom zimskih meseci.

“Bude veoma teško, a kada pešačimo od ambulante do škole deci znaju da se smrznu noge pa ih mi tako okupimo oko peći da zagreju svoja stopala, skuvamo im ja i koleginica čaj… da se oni što više zagreju. Hladno bude i u učionici, jer je stolarija veoma loša, iako domar koji radi loži, peć je uključena, ali bude hladno, učionica je velika i zbog ispucalih zidova bude baš hladno,” svedoči učiteljica.

U učionici novogodišnja jelka, neokićena. Mališani kažu da bi od Deda Mraza najviše voleli na poklon novu školu.

Miroslav Milić iz Studentske organizacija „Kosmetu na poklon“ kaže da znaju kakvo je stanje na terenu, znaju da je škola u katastrofalnom stanju i da zbog toga apeluju na sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti, da njih kontaktiraju ili školu direktno, kako bi pomogli da deca iz ovog sela na Severu Kosova imaju školu kakvu zaslužuju.

U Drenu decenijama unazad odzvanja školsko zvono. Objekat koji je danas škola, izgrađen je odmah po završetku Drugog svetskog rata. Vremena su kada se sela gase, kada se iz njih odlazi. Da li je ovde tako?

Direktor Osnovne škole „Jovan Cvijić“ Aleksandar Lazarević kaže da je ovo škola koja ima budućnost, jer u Drenu ima dosta predškolaca, ima dosta mladih bračnih parova koji su se ovde zadržali.

“Zbog toga mislim da ulaganje u ovu školu ima smisla i ekonomskog opravdanja i pozivam ljude dobre volje da učine ono što mogu. Nama bi ovde bila potrebna izgradnja novog objekta, jer kao što ste videli škola je u jako lošem stanju i renoviranje ne bi imalo ekonomskog opravdanja,” kaže Lazarević.

U isturenom odeljenju O.Š. “Jovan Cvijić” iz Zubinog Potoka u Drenu nastavu pohađa desetak učenika. Dok ovi mališani ne budu dobili školu kakvu zaslužuju grejaće se oko peći, srećniji od onih koji imaju više.

Radio Kontakt plus

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.