Dan izazova u Kosovskoj Mitrovici: Sinergija svih generacija kroz pokret

"Moji su prijatelji drugovi rasuti velikog srca", taktovi su koji su odjeknuli preko razglasa čuvenom mitrovičkom pločom na početku Dana izazova 2015. Oko 400 vežbača iz Tehničke škole, gimnazije, karate kluba "Kosovska Mitrovica", košarkaši, rukometaši, odbojkaši, denserke – pčelice i juniorke, kik-bokseri, street work out takmičari, službenice opštine, i ekipa KoSSeva sa najmlađim pojačanjem, na centralnom mestu obeležavanja Dana izazova 2015 započeli su sa vežbama. Više instruktora je sa svojim grupama jutros izvodilo vežbe koje su stalan deo njihovih treninga, a rekreativci i amateri su izvodili vežbe zagrevanja. Mala bespilotna letelica, vlasništvo aero kluba iz Kosovske Mitrovice, popularni "dron" ovog puta snima vežbače, a Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, koja je i organizator ove manifestacije, prebrojaće svakog vežbača. Kada se večeras u 21 čas, sat vremena posle zatvaranja Dana izazova, brojke budu poslale asocijaciji "Sport za sve" u Beogradu, znaće se koji grad je pobedio u Danu izazova – Kosovska Mitrovica, ili njen "prijateljski konkurent" – Irig. Danu izazova, pridružila se i ekipa KoSSeva.

U Kosovskoj Mitrovici danas se vežba na više lokacija. Pored platoa kod Tehničke škole i studentskih domova, vežba se u dvorištima i salama osnovnih i srednjih škola, predškolskim ustanovama.

Na bini postavljenoj na platou ispred Tehničke škole denserke najpoznatije plesačke Street Dance grupe izvele su program, nakon što je direktor Ustanove za sport, omladinu i specijalizovane usluge Petar Trajković i zvanično otvorio program. Istovremeno, profesori fizičke kulture i razredne nastave sa svojim đacima su vežbali, karatisti simulirali borbe, ulične atlete su pokazale svoje veštine, neuobičajene za ostale sportove, košarkaši odigrali kratke petnaestominutne utakmice, dok su rekreativke sa instruktorkom vežbale osnovne vežbe zagrevanja  i oblikovanja.

Jedna od rekreativki koja je danas vežbala je i Vanja (46):

"Moj posao je kancelarijski. Mnogo sati provodim uz računar i ovo danas je svakako osveženje, ali i opomena da se nešto uradi po pitanju hitne potrebe da odvojim vreme za rekreaciju. Danas smo radili i set vežbi za cirkulaciju gornjih ekstremiteta, vrata i glave i mogu vam reći da sam osetila nedostatak kondicije," kaže Vanja, dodajući da se danas "prijatno umorila".

Delu ekipe KoSSeva koji je učestvovao u Danu izazova, sa službenicama opštine, danas se na ploči pridružio i najmlađi vežbač manifestacije – trogodišnja Olga Jakšić, koja je na pravi način odgovorila na Dan izazova – odgovorno izvela sve zadate vežbe.

Iako ne deluje da je odziv masovan i da su građani svesni Dana izazova koji se danas odigrava u Kosovskoj Mitrovici, organizatori su zadovoljni.

"Naše aktivnosti su danas celodnevne. Vežbamo od ujutru u 8, do večeras u 8. U toku dana će, prema planu i programu, sve osnovne i srednje škole, predškolske ustanove, studenti vežbati. Prema pravilima, vežba se najmanje 15 minuta," kaže stručni saradnik u Ustanovi za sport, omladinu i specijalizovane usluge, Dušan Radaković.

Pitamo ga ko od organizacija – van školskih i sportskih ustanova, učestvuje u današnjoj akciji, osim ekipe KoSSeva i službenica opštine.

"Za sada niko. Pored vaše ekipe, službenika opštine i Kontakt plus radio je pratio današnju manifestaciju. Nisam video nijednu novinarsku ekipu više, ni organizaciju, ali napominjem da sve škole i ostale obrazovno vaspitne ustanove, kao i sportski klubovi i folkloristi vežbaju čitav dan" odgovara Dušan.

Danas popodne se igraju utakmice, održavaju redovni treninzi, probe folklora, a to se sve sve računa u sklopu ukupnog broja svih vežbača koji su se danas pridružili Danu izazova. Cilj akcije, je animacija što većeg broja građana da učestvuju u ovim rekreativnim aktivnostima sa sportskim i kulturnim sadržajima – kroz igru, druženje i zabavu. 

Pokrovitelj današnje akcije je Privremen organa opštine Kosovska Mitrovica, a realizaciju akcije koordinira TAFISA – Svetska asocijacija sporta za sve.

Rezultati "izazova" – da li je u prijateljskoj takmičarskoj konkurenciji pobedio Irig ili Kosovska Mitrovica, biće poznati već večeras.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija današnjih sportskih aktivnosti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.