Drecun: Vežba KBS i vojske Albanije nezvanična objava rata Srbiji

Foto: Pink, printscreen

„Nama se šalje poruka da albanska armija može da pomogne specijalnim jedinicama Prištine da dovrše etničko čišćenje sa Kosova i Metohije, da proteraju do kraja Srbe, ili bar Srbe sa Severa,“ poručio je jutros Milovan Drecun komentarišući zajedničke vojne vežbe pripadnika KBS i vojske Albanije.

Dva dana nakon što je albanska ministarka odbrane Olta Džačka na svom Fejsbuk nalogu objavila da se pripadnici albanskog regionalnog bataljona za podršku nalaze na zajedničkoj vežbi sa pripadnicima KBS i to u Pomazatinu, pokraj Kosova Polja, stižu reakcije iz Srbije.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, izneo je u jutarnjem  programu televizije Pink oštre kritike na račun Kosova, Albanije, KFOR-a, ali i međunarodne zajednice.

Činjenicu da su pripadnici vojske Republike Albanije održali vežbe sa pripadnicima KBS na teritoriji Kosova Drecun tumači kao „nezvaničnu objavu rata Srbiji“.

„Šalje nam se pouka da u slučaju da pokušamo da branimo srpski narod ako dođe do eventualnog nasilja na severu, da će Albanija poslati svoju vojsku da nam se suprotstavi i da možemo da očekujemo vojsku Republike Albanije na vrhu Kopaonika“, rekao je jutros Drecun.

Poručio je i da, u skladu sa Rezolucijom 1244 KFOR nije smeo „da dozvoli prisustvo vojne sile koja nije u sastavu KFOR-a“, te da je to čin „okupacije dela naše teritorije“, a sve to je bila „politička odluka“.

Namera te političke odluke za „zastrašivanje srpskog naroda“, smatra Drecun.

„To što uvežbavaju je namenjeno zastrašivanju srpskog naroda i to su pripreme za eventualno izazivanje nasilja na Severu Kosova“.

S druge strane, Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, smatra da poslednje akcije Prištine imaju za cilj „apsolutno skretanje pažnje javnosti sa taksi i svih ostalih otvorenih pitanja koja stoje između srpskog i albanskog naroda“. Tvrdi i da „više, posle četiri meseca, niko od međunarodnih predstavnika i ne spominje ukidanje taksi“, niti poziva na dijalog.

„To je vrlo opasno jer onda kada nismo imali pregovore, onda kada se nisu vodili bilo kakvi razgovori u Briselu, tada ste imali podizanje tenzija i na taj način otvaranje prostora da oni koji smatraju da je nasilje način za rešavanje problema, dođu u prvi plan“, rekao je Simić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.