Drecun: Nećemo dozvoliti proterivanje i ubijanje srpskog naroda na Kosovu


„Ako bi slučajno Priština pokušala da sa nagomilanim snagama izvede nasilnu akciju nad srpskim narodom, proterivanje i ubijanje naroda, a KFOR ne bude mogao da to zaustavi u 24 sata, mi ćemo morati sa našim kapacitetima da spašavamo naš narod. Da ne dozvolimo ubijanje i proterivanje. I ništa drugo“, izjavio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, Milovan Drecun u emisiji Danu uživo.

„Kada govorimo o ovakvim akcijama Prištine, ne zaboravite izjavu predstavnika parlamenta u Prištini Glauka Konjufce koji je pre ovih događaja sa tablicama rekao da je napravljen tajni plan čija je realizacija za šest meseci ili godinu dana treba da dovede do pojačanog prisustva kosovskih institucija na severu, a da su u pravljenju plana učestvovali Kurti, direktor njihove obaveštajne agencije i šefovi specijalnih jedinica i bezbednosnih snaga. To upućuje na zaključak da je napravljen tajni plan za upotrebu tih jedinica na severu. I vidimo da ima te upotrebe“, rekao je Drecun.

Dodaje da oni koriste formalne povode za upade specijalnih jedinica na sever Kosova.

Kaže da je teško napraviti državnu strategiju kada sa druge starane imate nekog ko se ponaša potpuno nepredvidivo i ne poštuje postignuti dogovor. Navodi i da država sve svoje akcije koordiniše sa srpskim narodom koji živi na Kosovu i Metohiji, kao i sa pripadnicima međunarodne zajednice i KFOR-a.

Na pitanje zašto predsednik Vučić nije otišao na sever Kosova, odgovara. „Mislite li da bi u ovoj situaciji bilo pametno da tako nešto uradi? Posao predsednika nije da doliva ulje na vatru, da izaziva nestabilnost ili reakciju Prištine“.

Kaže da je poruka države Srbije da Priština ne treba da preduzima nasilne jednostrane akcije kojima se ugrožava opstanak srpskog naroda. Drugi deo te poruke je da ako dođe do toga, „KFOR mora da obavi svoj mandat“.

KFOR da obezbedi Srbima sigurno okruženje

„Iz KFOR-a su rekli da je ovo policijska akcija i da oni nemaju mandat da deluju. Ali, ovo izlazi iz okvira redovne policijske akcije, jer se ne šalju specijalci koji pucaju u narod. Otvaraju vatru iz dugih cevi i pucaju u goloruki narod. U tom trenutku nema sigurnoig okruženja na severu Kosova, i to je mandat KFOR-a. Mi tražimo da KFOR obezbedi sigurno okruženje. U poslednjem delu, naša poruka je da ako bi slučajno Priština pokušala da sa nagomilanim snagama izvede nasilnu akciju prema nad srpskim narodom, proterivanje i ubijanje naroda, a KFOR ne bude mogao da to zaustavi u 24 sata, mi ćemo morati sa našim kapacitetima da spašavamo naš narod. Da ne dozvolimo ubijanje i proterivanje. I ništa drugo“, naglasio je Drecun.

Ocenjuje da je reakcija predsednika Vučića bila dobra, kao i da su poruke srpskih oružanih snaga ohrabrile srpski narod na Kosovu i Metohiji.

„Da nema takve reakcije, bojim se da bi Priština upala sa dodatnim snagama i zaposeli bi administrativnu liniju, trafo stanicu Valać i akumulaciju Gazivode. Mi smo poslali poruku: ‘Nemojte da pokušavate da ugrozite opstanak srpskog naroda’“, naglasio je Drecun.

On je ocenio da ostanak srpskih poslanika u kosovskim institucijama predstavlja mogućnost da utiče na donošenju odluka, kao i da bi napuštanje institucija donelo štetu srpskom narodu na Kosovu.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.