Drecun: Formirana baza podataka o zločinima OVK

Milovan Drecun
Milovan Drecun, foto: N1

Radna grupa Parlamenta Srbije formirala je „jedinstvenu bazu podataka o svim počinjenim zločinima“ takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, potvrdio je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, Milovan Drecun, na jučerašnjem sastanku sa Miroslavom Jenčom, pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja.

„Formirali smo jedinstvenu bazu podataka o svim počinjenim zločinima terorističke OVK i ona nije selektivna u odnosu na nacionalnu pripadnost žrtava,“ naveo je Drecun, stoji u saopštenju Parlamenta Srbije.

„Civilizacijsko je dostignuće saznati istinu o ubijenim i nestalim licima tokom sukoba na KiM i rasvetliti njihovu sudbinu,“ dodao je i pojasnio da Radna grupa radi na prikuplјanju činjenica i dokaza koji se dostavlјaju nadležnim organima na dalјe postupanje.

Formiranje radne grupe najavljeno je početkom 2016., a prvi sastanak održan je krajem iste godine.

Prema podacima sa zvanične Internet stranice Parlamenta Srbije, do sada je ova radna grupa održala četiri sastanaka.

U najavi formiranja ove grupe, njen predsedavajući, poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun, izjavio je da bi ova arhiva mogla da dovede do komandne odgovornosti za počinjene zločine na Kosovu i Metohiji, te da će se „klasifikacija te arhive vršiti po operativnim zonama terorističke OVK“.

Tada je najavljeno i da će Beograd preko srpskog Tužilaštva za ratne zločine sva saznanja dostaviti Specijalnom istražnom timu EU – odnosno Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Protiv pripadnika OVK i srpski i kosovski sudovi su pokretali postupke, kao i sud u Hagu. Neki od njih su se upravo ove nedelje našli u Briselu, pred sastanak dvojice predsednika – Hašima Tačija i Aleksandra Vučića – u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i postizanje pravno-obavezujućeg sporazuma.

Mediji su spekulisali da bi deo ovog sporazuma mogla da bude i amnestija za ratne zločine, što su, međutim, kosovski zvaničnici i demantovali.

Osim kosovskog predsednika, Hašima Tačija, sa kojim zvanični Beograd direktno pregovara, a za kojeg se u javnosti spekulisalo da bi mogao da bude jedan od onih protiv kojih bi Specijalni sud mogao da podigne optužnicu, te predsednika kosovskog parlamenta, Kadrija Veseljija, za kojeg se u kosovskoj javnosti spekulisalo da je lider ŠIK-a – tajne obaveštajne službe koja se tereti za posleratna ubistva na Kosovu – našli su se i zamenik kosovskog premijera, Fatmir Ljimaj i kosovski premijer, Ramuš Haradinaj. Haradinaj, kao komandant OVK u operativnoj zoni „Dukađin“ i Ljimaj kao takođe komandant OVK-a – oslobođeni su pred haškim sudom za ratne zločine.

Koalicioni partner, u sadašnjoj kosovskoj vladi koju predvodi Haradinaj, odnosno Demokratske partije Kosova nekada Hašima Tačija, a sada Kadrija Veseljija, te Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova, među kojima je i stranka Fatmira Ljimaja – je Srpska lista čiji je ulazak u ovu vladu podržao i zvanični Beograd, uz poruku da je Haradinaj za njih „i dalje ratni zločinac“.

I Đurić sa Jenčom

I direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, sastao se danas sa predstavnikom UN-a Jenčom, kojeg je, kako je saopšteno – upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine. On je „još jednom naglasio opredelјenost Beograda za rešavanje problema u regionu kompromisom i mirnim putem“, te izrazio očekivanje da će UNMIK nastaviti da deluje na terenu u nesmanjenom kapacitetu i statusno neutralno, insistirajući na poštovanju Rezolucije 1244 SB. Direktor Kancelarije za KiM je takođe naglasio i da je važno da međunarodna javnost o situaciji na KiM i nadalјe bude informisana kroz redovne tromesečne izveštaje UNMIK-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.