Drecun: Bitno da se što pre formira izvršna vlast u Prištini

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je za stvaranje Zajednice srpskih opština (ZSO), kao i za nastavak briselskog procesa, neophodno da što pre bude formirana izvršna vlast Prištini.
 
“Nama je bitno da se što pre formira izvršna vlast, kako bismo finalizovali stvaranje Zajednice srpskih opština, jer ZSO je uslov svih uslova za izgledniju budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dugoročno održivu politiku Srbije u našoj južnoj pokrajini”, rekao je on u intervjuu novošadskom “Dnevniku”.
 
Drecun je ocenio da svako odugovlačenje u formiranju te vlade “suštinski udaljava od realizacije tog cilja, koji je i centralni element Briselskog sporazuma”.
 
Napominjući da je uveren u to da će Albanci uskoro među sobom postići dogovor o tome ko će formirati vlast, posle izbora održanih 8. juna, on je naglasio da će Srbi “svakako učestvovati u izvršnoj vlasti u Prištini, ne samo zbog toga što im je to zagarantovano tamošnjim ustavom ili što će na tome insistirati EU, već i zbog činjenice da je važno da se njihov glas tamo jasno čuje”.
 
Drecun je istakao da je formiranje izvršne vlasti u Prištini neophodan uslov i za razgovor o “formatu nastavka briselskog procesa” i dodao da, “dokle god se tamo ne formira vlada, normalizacija odnosa ne može da se kreće napred i da se otvaraju nove teme”.
 
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju je naglasio da, kada je reč o eventualnoj promeni modela dijaloga, ključni uslov Srbije ostaje da on mora biti statusno neutralan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.