Drajčići zaboravljeni još pre doba korone

Drajčići u doba koroneJoš jedna reportaža Žarka Joksimovića

Posted by Dobro jutro – RTK2 on Thursday, March 26, 2020

Drajčići sa svega tridesetak preostalih domova jedno je od petnaestak naselja u Sredačkoj župi. Okruženi obroncima Ošljaka sa jedne i Šar planine sa druge strane, meštani su, dok je bilo unosno, živeli od stočarstva, dok je potom kao i mnoga druga sela u ovom kraju, i ovo napustio veliki broj meštana u potrazi za boljim životom stotinama kilometara dalje. Veći broj Srba napustio je ovo selo 1999, te ih je sada preostalo ukupno osmoro – uglavnom stariji ljudi. Ostali deo stanovništva čine Bošnjaci sa kojima, kako kažu, dele i dobro i zlo, uključujući i „poslednju nevolju“. U ovom kraju nema inficiranih koronavirusom, ali su mere uspostavljene za sprečavanje njegovog širenja dodatno otežale njihove živote.

„Plašimo se, ali posla ima, mora da se radi, ne možemo da ostavimo da nam sve propadne“, tvrdi jedan od meštana koji uzgaja maline. Sa druge strane, ono čega nema je brašno, kao i mnogi prehrambeni artikli, čiju nabavku svakako otežava brdsko-planinski teren. U selu nema ni lekara, već dolaze po pozivu. Meštani apeluju na političke predstavnike i kosovsku vladu „da sa reči pređu na dela i ljudima pruže pomoć konkretno, a ne samo verbalno i deklarativno“. 

Kako izgleda život meštana ovog sela pogledajte u prilogu RTK2.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.