Dr Elek: Epidemijska situacija na severu Kosova alarmantna; Glasine da je vakcinacija obustavljena netačne

Zlatan Elek KBC Korona
FOTO: KoSSev

Epidemijska situacija na Severu Kosova je dosta alarmantna, imajući u vidu broj obolelih koji iz dana u dan raste. Nezvanično sam čuo navode da je vakcinacija stala, što je apsolutna laž. Svake nedelje, putem koordinatora, pravimo spiskove zainteresovanih građana za vakcinaciju, izjavio je v. d. direktora Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek.

Da je na Severu Kosova pogoršana epidemijska situacija, govore podaci da je trenutno u KBC Kosovska Mitrovica hospitalizovano 67 pacijenata, ukazuje dr Elek i dodaje da su samo tokom proteklog vikenda imali 16 prijema.

„Svi pacijenti su sa ozbiljnom kliničkom slikom, sa komorbiditetima (…) Sada nam, nažalost, dolaze pacijenti i iz Štrpca. Uvek je reč o obostranim upalama pluća. Dakle, reč je o osobama starije životne dobi. Mada, u bolnici imamo obolelih i ispod 40 godina“, precizirao je dr Elek na današnjoj konferenciji za medije.

On kaže da je 96,7 odsto hospitalizovanih pacijenata, nevakcinisano.

„Gotovo svi koji su preminuli usled posledica zaraze kovidom 19 nisu bili vakcinisani. Svi oni koji završe u respiratornom centru, takođe ni oni nisu vakcinisani. Veliki broj bolesnika je, nažalost, na kiseoničnoj terapiji, a danas njih 29“, ukazuje dr Elek.

Ono što je alarmantno, ocenjuje dr Elek, jeste da je prema poslednje dostupnim podacima, od svih testiranih, kod skoro 40 odsto potvrđeno prisustvo korona virusa.

„Broj obolelih u Srbiji se iz dana u dan povećava, to znači da je virus mutirao, da ima mnogo agresivnu kliničku sliku“, upozorava.

Dr Elek navodi i da je u poslednje dve nedelje povećan broj zainteresovanih za vakcinaciju.

Glasine da je vakcinacija građana sa severa Kosova obustavljena, zbog zbivanja u vezi sa registarskim tablicama, nisu tačne, tvrdi on.

„Naši građani ne treba da brinu, ima dovoljno vakcina. Vakcinacija je organizovana posredstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ima organizovan prevoz. Mi se i dalje vakcinišemo u Raškoj. Postoji dopunska mogućnost da se vakcinišemo u Kuršumliji, zbog novonastale situacije, tako da nema problema što se tiče vakcinacije. Nezvanično sam čuo da je vakcinacija stala, što je apsolutna laž. Mi svake nedelje, putem koordinatora pravimo spiskove zainteresovanih građana za vakcinaciju“, poručio je dr Elek.

Najveći broj građana sa KiM, vakcinisan je Sinofarm vakcinom. Do sada je prvom dozom ukupno imunizovano 28.000 građana, drugom – 27.600 i nešto iznad 3.000 buster dozom.

Zainteresovanim građanima za sada su dostupne četiri vakcine – Fajzer-Biontek, Astra-Zeneka, Sinofarm i Sputnjik, podseća dr Elek.

Pozivajući se na izjavu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, dr Elek najavljuje da će uskoro biti dostupna i vakcina Moderna.

„I dalje stoji to da imamo dobro ogranizovanu vakcinaciju. Nama proces vakcinacije nije stao, samo smo imali slabiju zainteresovanost u junu, julu i avgustu, pretpostavljam zbog godišnjih odmora. To vreme smo protraćili, jer da smo se tada vakcinisali u broju kao što sada pokazujemo zainteresovanost, sigurno ne bismo imali ovoliki broj obolelih. Podsećam vas da smo na početku avgusta meseca imali svega troje ili četvoro kovid pacijenata u celoj bolnici. Ovako smo sada vraćeni na stari sistem – u crvenoj zoni 180 mesta za kovid bolesnike, normalno funkcioniše zelena zona i dalje se testiramo samo ponedeljkom, sredom i petkom. Ukoliko nam se bude povećao broj javljanja sa simptomima na kovid, testiraćemo svim radnim danima, ako treba i subotom, zato što imamo kapacitete u našoj PCR laboratoriji“, ističe dr Elek.

Građanima poručuje da se vakcinišu, jer se samo na ovaj način može stati na put pandemiji.

„Ono što je moja preporuka, pošto nam je kriva i dalje uzlazna kada je u pitanju infekcija, da iskoristimo šansu da se vakcinišemo u što većem broju, kako bismo zimu dočekali sa približno dobrim kolektivnim imunitetom i posvetili se normalnom životu i radu“, naglašava dr Elek.

Dr Elek još kaže da je KBC u ovom trenutku snabdeven dovoljnim količinama kiseonika, zaštitne opreme i lekova.

„Potpuno smo isti sa građanima centralne Srbije i po pitanju snabdevenosti lekova i po pitanju izbora vakcina i to nijednog momenta nije bilo upitno“, zaključio je dr Elek.

Radio Kontakt plusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.