DPK nudi kompromis, opozicija odbija

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Demokratska partija Kosova ponudila mesto predsednika parlamenta opoziciji i sveobuhvatnu vladu. Opozicione stranke, objedinjene u koaliciji VLAN odbijaju ponudu i traže od DPK da im se skloni s puta. Zvaničnici Demokratske partije Kosova izrazili su spremnost na kompromis, radi zaokruživanja konstituisanja skupštine i formiranja vlade, ponudišvi mesto predsednika parlamenta opoziciji i sveobuhvatnu vladu.
 
Vlada bi bila nalik onoj iz 2002, kada su koaliciju činili Demokratski savez Kosova i Demokratska partija. Predsednik Skupštine je tada bio predstavnik DSK, a premijer Bajram Redžepi iz DPK. Predsednik Kosova je bio Ibrahom Rugova, lider DSK.
 
Prema navodima lista ”Zeri”, DPK bi i ovoga puta prihvatila da DSK, odnosno njegov lider Isa Mustafa bude predsednik Skupštine.
 
Međutim, iz četiri opozicione stranke, objedinjene u koaliciji VLAN, kažu da su protiv zajedničke vladavine sa DPK, ali i protiv novih izbora. Traže od DPK da im se skloni sa puta.
 
Pristajanje na kompromis, za deblokadu formiranja kosovskih institucija, predstavnici DPK su preneli kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi, odmah pošto je njihov kandidat za predsednika doživeo neuspeh u prvom glasanju, a sednica potom prekinuta.
 
Kako je potvrdio izvor portala Ekspres, koji je prisustvovao susretu Jahjage sa aktuelnim premijerom Hašimom Tačijem, predsednik kosovske vlade je rekao da se zalaže za sveobuhvatnu vladu i da u suprotnom neće dozvoliti da neko drugi dobije položaj predsednika Skupštine Kosova.
 
Sa druge strane, ni partije postizbornog bloka, koji čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, niti Samoopredelenje, nisu ponudili novo rešenje, sem onoga što su ranije predlagali u skladu sa tačkom 127 odluke Ustavnog suda Kosova koja, prema tumačenju bloka, omogućava i njima da predlože predsednika Skupštine Kosova.
 
U četiri političke partije koje su sada poznate kao VLAN (DSK, ABK, Inicijativa i ”Samoopredeljenje”), ne žele da prihvate ni jednu opciju Demokratske partije Kosova za sveobuhvatnu vladu, nalik onoj iz 2002. godine, niti vanredne izbore za izlazak iz krize.
 
Blok VLAN se nada da će mu DPK otvoriti put za stavranje novih institucija sa uverenjem da je pravo za formiranje institucija u njihovim rukama.
 
Analitičari u Prištini su ocenili da sveobuhvatna vlada ide u korist DPK, a da bi novi izbori mogli da daju iste rezultate kao i izbori 8. juna, zbog čega ih ne smatraju za poželjnu opciju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.