Doznake iz inostranstva za Kosovo ove godine dosegle iznos od 800 miliona evra

novac evri
Foto: Ilustracija, Morgue File

Izvor: Ekonomi Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Uprkos teškoj situaciji stvorenoj usled kovid-19, albanska dijaspora u Evropi i širom sveta ostaje snažna ruka naše ekonomije.

Prema podacima koji su Klanu Kosova dostavljeni iz Centralne banke Kosova, u periodu januar-oktobar ove godine iz inostranstva je stiglo 90 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine.

Portparol CBK Kuštrim Ahmeti (Kushtrim) rekao je da je poslato oko 800 miliona evra.

„Tokom perioda januar-oktobar 2020. vrednost doznaka dostigla je cifru od 795,6 miliona evra ili 90 miliona evra više u odnosu na isti period tokom 2019. godine, gde su ukupne doznake iznosile 705,6 miliona evra. Od ovog iznosa, 115,3 miliona poslato je preko komercijalnih banaka, 556,9 miliona preko agencija za prenos sredstava, dok je 124,2 miliona stiglo neformalnim kanalima poput prenosa novca u džepovima“.

Ahmeti je rekao i da je samo u maju pristiglo 104 miliona evra.

Prema njegovim rečima, prošle godine u istom mesecu pristiglo je 79 miliona evra.

Naglasio je da su vodeće države za doznake zemlje iz nemačkog govornog područja.

„Najveća vrednost doznaka poslatih tokom ove godine bila je u maju, kada je poslato 104 miliona evra, dok je u maju prethodne godine poslato 78,4 miliona evra. Zemlje iz kojih se šalje najviše doznaka su zemlje nemačkog govornog područja poput Nemačke, Švajcarske, Austrije, zatim Sjedinjenih Američkih Država i Francuske“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.