Donja Gušterica: Stanari strahuju od urušavanja zgrade

Jedna od najstarijih zgrada u Donjoj Gušterici, nekadašnja osnovna škola, pružala je utočište mnogima koji su izbegli iz svojih domova nakon rata. Danas u ovoj zgradi žive dve porodice, uslovi života su veoma loši, a zbog starosti zgrada preti da se uruši.

Dušica Kostić iz Slovinja ovde je već tri godine. Živela je osam godina kao podstanar, ali je morala da se preseli jer nije imala dovoljno novca da plaća kiriju.

"Ovo je stara škola, svakodnevno se obrušava plafon. Živim sa devet hiljada mesečno, teško se može izdržati, odem kod njih da se okupam jer ovde nema kupatilo. Ja sam na lekovima, pola penzije ode na kupovinu lekova, ne izađe za ceo mesec," rekla je Dušica Kostić, jedna od stanara zgrade.

Ćerka je često obilazi i pomaže koliko može. Kaže da su više puta bezuspešno konkurisali za stan.

"Stalno smo se prijavljivali za stanove, za kuće, za bilo kakvu pomoć ali ništa nismo dobili. Kažu da je ona jedna zato ne mogu da pomognu, bili smo i troje pa nikada nismo dobili stan. Ona je izgubila kuću, naša kuća je spaljena. Zgrada je u očajnom stanju, stalno se nešto ruši, ima miševi, ovde su uslovi života katastrofalni. Bez kupatila, vode, instalacije u veoma lošem stanju, nekoliko puta je izbio požar. Sve je u lošem stanju, brinem se za majčinu bezbednost," istakla je Slovenka Nedeljković, Dušičina ćerka.

Četvoročlana porodica Kosović je 1999. godine napustila Lipljan i od tada su ovde. Kažu da strahuju za svoju bezbednost jer je zgrada u kojoj žive sklona rušenju.

"Samo čekamo kada će se srušiti, već je počelo da popušta, nama su ovde odbrojani dani. Odavde neću izaći, pa makar nas i zgrada zatrpala. Da stanujem privatno nemam nameru, a ljudi koji imaju po tri kuće i ponovo dobijaju, to je van svake pameti," navela je Snežana Kosović, još jedna od stanara zgrade.

Ove porodice će bez obzira na sve ostati ovde. Nadaju se da će nadležne institucije imati sluha za njihove probleme i da će konačno dobiti pristojan krov nad glavom.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.