Domaćinstva na Malom Zvečanu 20 dana bez vode, gradonačelnik im obećao rešenje

Grupa žena iz naselja na Malom Zvečanu, obratila se danas gradonačelniku ove opštine, Vučini Jankoviću zbog višenedeljnog problema sa vodosnabdevanjem prouzrokovanim kvarom pumpe. Iz opštine su dobili uverenje da će problem biti rešen.

Kako nam je pre sastanka sa gradonačelnikom Jankovićem objasnila Milica Marković,  deo naselja na Malom Zvečanu koji obuhvata preko dvadeset kuća, sedam zgrada i dva staračka doma, već 20 dana je bez vode zbog kvara na pumpi.

Iz vodovoda im je rečeno da opravka pumpe nije rešenje, budući da za pumpu staru 20 godina nije moguće pronaći delove, dok kupovina nove košta oko 10.000 evra.

„Kada smo došli ispred opštine da se žalimo, oni su nam rekli da nisu upućeni u taj problem, a vodu nemamo više od 20 dana i stalno se dešava da vodu nemamo više od mesec dana, već godinama unazad“.

Foto: KoSSev, Milica Marković

Marković dodaje i da je usled nedostatka sredstava u opštini Zvečan, ovo naselje pogođeno nestašicom. Ne obilazi ni cisterna sa tehničkom vodom.

To je bio razlog da grupa građana dođe jutros ispred zgrade zvečanske opštine i pokuša još jednom da reši problem sa kojim se njihove porodice suočavaju.

Na licu mesta, kako smo saznali po izlasku naše ekipe na teren, iz opštine im je rečeno da će ih primiti gradonačelnik, što se i dogodilo. Nakon sastanka sa gradonačelnikom, ostale učesnice nisu želele pred kamere, ni da daju izjave, ali navode da im je obećano da će problem biti rešen.

Pucaju stare cevi usled jakog pritiska

Istovremeno, u Zvečanu i u Kosovskoj Mitrovici se javlja problem da zastarela mreža ne može sada da izdrži jak pritisak vode nakon priključivanja novog vodovoda u vodovodnu mrežu. Dotrajale cevi pucaju zbog jakog pritiska, a voda se odliva niz ulice, i to istovremeno dok mnoga domaćinstva i dalje nemaju vodu.

Tako se letos, upravo sa Malog Zvečanu, voda iz bazena, više dana ispumpavala na glavni put.

I u Kosovskoj Mitrovici dolazi do pucanja cevi. Da su cevi dotrajale i da pucaju, potvrdio je za KoSSev direktor JKP vodovod Ibar, Miodrag Ralić. Usled toga, veća količina vode već danima se sliva niz ulicu Kralja Petra u blizini zgrade Raiffeisen banke.

„Sada je visok pritisak u sistemu i stare cevi samo pucaju, ne možemo da postignemo da zakrpimo“, rekao je za KoSSev, dodavši da mesto „havarije“ još uvek nije locirano.

Cevi, kako navodi Ralić, pucaju svakog dana na više lokacija u gradu, uključujući Mitrovicu i Zvečan.

FOTO: Ulica Kralja Petra jutros, voda se sliva ka gradu/KoSSev
Novi vodovod

Vidovdan je bio najavljen kao poslednji rok za završetak regionalnog vodovoda za Sever Kosova, što su najavljivali i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić – više puta. Đurić je naglasio da radovi moraju da budu završeni do 28. juna ili će „uslediti političke posledice”.

Iako je Đurić na Vidovdan bio na Severu Kosova, i obratio se medijima sa stepeništa opštine Zubin Potok, govoreći upravo o vodovodu, i o završenoj „ovoj fazi“, ali i tome da sledi izgradnja sekundarne mreže, ostalo je nejasno da li je on zapravo otvoren. Ono što je jasno jeste da su građani severnih opština i dalje bez redovnog vodosnabdevanja.

Izgradnja novog vodovoda inače kasni više godina, a kako je Insajder istraživao izdvojeno je mnogo više novca od ugovorene cene.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.