Dolaze ruski stručnjaci, delegacija utvrđuje kad Torlak može da počne s vakcinom

FOTO: Shutterstock

Sve je spremno za dolazak ruskih stručnjaka u Srbiju, očekujemo da će Srbija u budućnosti proizvoditi vakcinu Sputnik V na svojoj teritoriji, istakao je ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović posle sastanka koji je u Moskvi održao sa ruskim ministrom industrije i trgovine Denisom Manturovim, prenosi N1.

Kossev: Istovremeno, Vučić je danas za britansku agenciju Rojters rekao da će Srbija investirati koliko god bude potrebno u započinjanje domaće proizvodnje ruske vakcine „Sputnjik V“ do kraja godine, prenosi RTV.

On je kazao da su on i ruski predsednik Vladimir Putin napravili inicijalni dogovor o pokretanju procedure proizvodnje koju je opisao kao „komplikovanu i tešku“.

Sastanak Popovića i Manturova zakazan je po hitnoj proceduri, odmah posle telefonskog razgovora predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Vladimira Putina, tokom kojeg su dva lidera potvrdila najviši nivo saradnje dve zemlje, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra.

Manturov je iskazao punu posvećenost ovom procesu i istakao da je Srbija prioritet za Rusku Federaciju kada je u pitanju zajednička proizvodnja vakcina, ali i nastavak isporuke vakcina Srbiji, rekao je Popović.

Popović je istakao da će rusku delegaciju predvoditi predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Rusije, a da će je činiti vodeći tehnolozi čuvenog instituta Gamalej, predstavnici ruskih vlasti nadležnih za autorizaciju vakcine, kao i čelnici Ruskog fonda direktnih investicija, jedne od ključnih ruskih institucija u proizvodnji i distribuciji vakcina.

Zadatak ove delegacije je da utvrdi koliko brzo i u kom obimu možemo da započnemo proizvodnju ruske vakcine u Torlaku, rekao je Popović.

Posle sastanka Popovića i Manturova održan je sastanak operativnih timova za pripremu posete ruskih stručnjaka Srbiji, dodaje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.