Dokumenti izdati na portalu ‘e-Kosovo’ važe samo na Kosovu

FOTO: Preuzeto sa Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz centralnog registra civilnog statusa, izvod iz matične knjige venčanih, izvod iz matične knjige umrlih, kao i usluga za nastavak registracije automobila, neke su od novih elektronskih usluga na portalu e-Kosovo, ali koje ne važe van Kosova.

Pokretanje ovih usluga održano je 9. juna ove godine, a u pokretanju su učestvovali kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Štaviše, Kosovska vlada je saopštila da je za samo tri dana nakon pokretanja ovih servisa na platformi e-Kosovo preuzeto oko 20,000 sertifikata.

Međutim, u odgovoru za Kallxo iz Ministarstva unutrašnjih poslova rečeno je da ovi sertifikati važe samo za internu upotrebu.

„Sva dokumenta o građanskom statusu izdata na belom papiru, kao što su matične službe, konzularna predstavništva ili platforma e-Kosovo su za internu upotrebu“, navodi se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova za Kallxo.

Kako navode u ovom ministarstvu, tako nešto je regulisano na osnovu Administrativnog uputstva o ispravama o građanskom statusu.

U odgovorima MUP-a se navodi da iz člana 9. stav 2. ovog uputstva proizilazi da se za domaću upotrebu isprave o civilnom stanju izdaju na standardnoj beloj hartiji formata A4, dok se dokumenta za upotrebu u inostranstvu izdaju u posebnom papiru prema specifikacijama koje je odredila Agencija za civilnu registraciju.

Dokumenti obezbeđeni od strane Centralnog registra civilnog statusa i izdati preko elektronske platforme e-Kosovo su izvod iz matične knjige rođenih, za sebe i članove porodice, izvod iz centralnog registra civilnog statusa, za sebe i članove porodice, izvod iz matične knjige venčanih, za sebe i članove porodice kao i izvod iz matične knjige umrlih za članove porodice.

MUP je dalje rekao da se verifikacija sa elektronske platforme e-Kosovo vrši za sve dokumente civilnog statusa koji sadrže QR-kod, bez obzira na platformu njihovog izdavanja.

Takođe, kako navode u MUP-u, u vezi sa registracijom vozila na platformi e-Kosovo, realizuje se prijava za nastavak registracije vozila, može se izvršiti i elektronsko plaćanje, ali i dalje građani i privreda moraju da idu u Registarski centar vozila da pečatiraju knjižice, što znači da nema razlike od trenutne procedure.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.