Dogovor u Briselu – značajan korak i za privrednike

Privredna komora Srbije (PKS) pozdravila je postignute dogovore u Briselu, koji su, kako je iz ove komore naglašeno – "rezultat uspešne diplomatske aktivnosti Vlade Srbije u proteklim nedeljama i napornih 18-časovnih razgovora tima Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa predstavnicima Prištine".

"Zahvalni smo na tome Vladi Srbije i Kancelariji  za KiM. Dogovori o ličnim kartama, prelasku kamiona, posetama naših zvaničnika KiM-u i izborima, veliki su korak u  normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rešavaju probleme od suštinskog značaja za svakodnevno poslovanje privrednika i predstavljaju značajan doprinos i podsticaj daljoj saradnji  PKS i Privredne  komore Kosova na otklanjanju barijera za privređivanje i povezivanje poslovnih zajednica," rekao je predsednik PKS, Marko Čadež.

Pročitajte još:

Đurić: Postigli smo važne dogovore za naš narod na KiM

Priština: Srbi koji nemaju kosovske lične karte da ih izvade što pre

Za privredu je, po rečima Čadeža, posebno važan dogovor o transportu opasnih materija, koji ne samo da omogućava ukidanje blokada za kamione iz centralne Srbije, već i nastavak dijaloga za rešavanje preostalih prepreka ka boljoj saradnji poslovnih zajednica, radi veće trgovine i više investicija.

Beograd i Priština postigli su rano jutros u Briselu sporazum o međusobnom priznavanju sertifikata za prevoz gasa i nafte (ADR), dok je istovremeno dogovoreno da se, kako tvrdi Priština, na određeno vreme ne sprovodi odluka kosovskih institucija o zabrani korišćenja srpskih ličnih karata izdatih od strane srpskih izmeštenih policijskih uprava gradova sa KiM-a. Takođe, dogovoreno je da, kako je saopštila beogradska delegacija, neće biti zabrane ulaska na Kosovo srpskim zvaničnicima, te da se izbori za poslanike Skupštine Srbije u nedelju održe i na Kosovu, uz pomoć OEBS-a, po modelu iz 2014.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.