Dobio šest meseci uslovne kazne zbog Fejsbuk posta: „Kurti ili da napusti Kosovo ili bi mogao biti ubijen“

Shutterstock

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Bivši kandidat za poslanika iz Socijaldemokratske inicijative, Hadži Hoti (Haxhi Hoti) osuđen je na 6 meseci uslovne kazne zbog krivičnog dela „postizanje razdora i netrpeljivosti“, a zato što je krajem 2019. godine na Fejsbuku napisao da bi „Aljbin Kurti mogao biti ubijen“.

Presudu protiv njega je u ponedeljak izrekla predsedavajuća sudija Altena Murselji (Alltëne Murseli).

Sudija Murselji je najavila da kazna protiv Hotija neće biti izvršena, ako ne izvrši neko drugo krivično delo u roku od godinu dana.

Takođe, ona je navela da je sudsko veće ovu odluku donela nakon prekvalifikacije krivičnog dela iz „podsticanje na izvršenje krivičnog dela ubistvo“, iz člana 173, a u vezi sa članom 32, stav 3 Krivičnog zakonika u „podsticanje razdora i netrpeljivosti“ iz člana 141, stav 1.

Inače, osuđeni Hadži Hoti nije bio prisutan prilikom objavljivanja presude.

Hotija je tužilaštvo optužilo da je putem posta na društvenoj mreži „Facebook“ u decembru 2019. godine napisao „Aljbin Kurti ima dve mogućnosti, ili da napusti Kosovo ili može biti ubijen“, počinio krivično delo podstrekavanje na ubistvo.

Inače, optuženi Hoti se na prvom ročištu, koje je održano 7. februara 2020 godine, izjasnio da nije kriv.

Osnovno tužilaštvo u Prištini je 23. januara 2020 godine podiglo optužnicu protiv Hadži Hotija, zbog toga što je počinio krivično delo „podsticanje na izvršenje kkrivičnog dela ubistvo“, iz člana 172 a u vezi sa članom 32, stav 3.

Prema optužnici, 28. decembra 2019. godine, optuženi Hoti na društvenoj mreži „Fejsbuk“ uputio je javni poziv na ubistvo predsednika stanke „Pokret Samoopredeljenje“, Aljbina Kurtija, navodeći u svom postu i to da „Aljbin Kurti ima dve mogućnosti da napusti Kosovo ili bi mogao biti ubijen“.

Optuženi Hoti je Kurtija uporedio sa pokojnim Džonom F. Kenedijem (Xhon F. Kenedi). U interesu američkog naroda je bilo da Kenedi bude predsednik države, ali to nije bilo u interesu američke države. Tako je možda u interesu naroda da Aljbin Kurti bude premijer, ali to nije u interesu Kosova.

Tužilaštvo navodi da je optuženi Hoti ovim radnjama izazvao veliku zabrinutost kod korisnika duštvene mreže Fejsbuk na Kosovu, ali i širom sveta.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.