Dobar Loš Zao: Trajković o Srpskoj listi – pokvarena, antisrpska politika koju želimo da promenimo


Znate šta?! Nekako je ispalo da samo srpski narod u Srbiji ne bori se za svoju zemlju i svoje granice – ovim rečima je srpska političarka sa Kosova i Metohije Rada Trajković završila svoje gostovanje u emisiji „Dobar, loš, zao“ Nenada Kulačina i Marka Vidojkovića. Pošto je članica koalicije „Sloboda“, kako je najavljeno u emisiji, u kampanju će 25. septembra kada bude zvanično počela za kosovske vanredne izbore, krenuti sa mesta na kojem je ubijen Oliver Ivanović. Na listu se prijavila, kako kaže, da bi „isterala Vučića sa prostora Kosova i Metohije“ kojeg je nazvala „nesrpskim predsednikom“, te da je on, kako tvrdi, sa Tačijem „gotovo na ti“ – „kakva je komunikacija i između Haradinaja i Radoičića“. Vučić je u obe kombinacije, tvrdi Trajković. U međuvremenu, Srpska lista je još jednom reagovala, novim saopštenjim u kojem uzvraća optužbe na račun Rade Trajković.

Svi gresi Srpske liste, prema viđenju Trajković

U prvoj emisiji novog serijala koja se snima u Šapcu, Rada Trajković odgovarala je na to kako vidi Srpsku listu, protiv koje će 6. oktobra odmeriti snage:

„Srpska lista je izabrala za predsednika Kosova Tačija, glasala.“

„Srpska lista je izabrala za predsednika skupštine Kosova Kadrija Veseljija koji je šef ŠIK-a, obaveštajne službe partijske – Tačijeve partije. Znači, on je predsednik Skupštine Kosova zahvaljujući glasovima Srba“.

„Izabrala je za predsednika vlade Kosova, Ramuša Haradinaja, njihovim glasovima“.

„Srpska lista navodno je prećutala, kobajagi se bunila, ali prećutala u stvari žalbu pred Ustavnim sudom Kosova za formiranje kosovske vojske“.

„Srpska lista je, kada se davala počast, kada su svi poslanici Skupštine Kosova ustali kada je umro OVK borac, Srpska lista je ustala sa njima da oda počast i na kraju onaj glupi Simić čak se i prekrstio, tako da smo se svi Srbi krstili nakon toga šta se desilo, ali je to sakriveno“.

„Srpska lista je od opštine Gračanice odvojila više stotina kilometara kvadratnih, ili hektara zemlje i pripojila opštini Kosovo Polje da bi mogli da grade – poljoprivredno zemljište da se pretvori u građevinsko i na kraju da se nasele Albanci jer je opština Gračanica zabranila pretvranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko“.

„Srpska lista je na Brezovici počela gradnju mini hidroelektrana. Kažu da su tu umešani i ljudi iz Beograda. Uzeli su ogroman novac za to od Albanca koji to gradi, Srbi su normalno izašli i protestovali“.

„Srpska lista je u Novom Brdu na vlasti. Pogledajte šta se dešava, oni aktivno rade na prikupljanju Srba koji će da odu u Kosovski zaštitni korpus ili sada kosovsku vojsku, a onda BIA, kada oni izlaze van Kosova, tobože privode te ljude“.

„Ta pokvarena antisrpska politika je rezultat onoga što mi želimo da promenimo“, poručila je Trajković.

„Srpska lista legalizovala je ono što je Vučić potpisao briselskim sporazumom, protivustavnim, protivzakonitim, bez odobrenja bilo koje srpske institucije da sva imovina na KiM postane imovina Kosova“.

Kosovo je takva zemlja, koja vas podiže i ruši i Vučić mora da bude srušen

„Vučić dao Kosovu potpunu unutrašnju nezavisnost, Srpska lista to legalizovala“

Vučić je potpisao da je Kosovo potpuno integrisano u zakonodavnoj izvršnoj i sudskoj vlasti na celom prostoru Kosova i Metohije, tvrdi Trajković.

„On je to potpisao, oni su to legalizovali kroz skupštinsko glasanje, što znači da im je on dao potpunu unutrašnju nezavisnost. I sada ne znam šta Srbija može da traži“, kazala je takođe.

„Ja mislim da jedino što je na Kosovu i Metohiji naše ostalo jeste Srpska pravoslavna crkva i sva sreća što mu nije dozvolila da pregovara u ime Srpske pravoslavne crkve i što svi mi želimo da se uključi u pregovore SPC, posebno naša eparhija. Radi se direktno o njoj jer njegovim pregovorima u stvari dolazi u opasnost SPC na Kosovu – prvo gubi onaj živi deo crkve, a to su stanovnici. Srbi iz enklava su demotivisani da ostanu jer predsednik im non stop govori da mi tamo nemamo ništa i zaista nemamo, jer on je potpisao da je to sve vlasništvo Kosova, da više ništa nije vlasništvo Srbije. Nije to potpisao niko drugi, on je to potpisao i sad’ kada je potpisao, onda dajte mi metar dva, pola metra“.

Međunarodna zajednica sada očekuje da Vučić samo izbaci preambulu iz Ustava Srbije jer sve drugo je dato, navodi Trajković.

„Šta on više može da da? On ne može više da uđe na Kosovo bez dozvole kosovskih institucija, on ne može suštinski ništa da radi na Kosovu osim da manipuliše, najverovatnije ova Srpska lista mu treba samo zato da osvoji glasove da kaže da on i dalje ima monopol na sve ono što se dešava na Kosovu, jer on odlično zna da ako uđu drugi poslanici, on gubi uticaj, izvlači mu se Kosovo kao argument  pred međunarodnom zajednicom da je on taj koji će i dalje učestvovati u onom procesu kraja pregovora“, objasnila je.

„Međunarodna zajednica procenjuje da nezavisnost Kosova bi možda i stabilizovala Albance na Kosovu, ali u perspektivi to bi stvarno destabilizovalo Srbiju. Podela Kosova destabilizovala bi čitav region. Ja vrlo često u razgovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice govorim da prvo treba da rešavaju situaciju u BiH, da ona bude privedena nekoj institucionalnoj normalizaciji, a da odnose između Kosova i Metohije i ostatka Srbije ostave za kasnije. Prosto zato jer imamo niz drugih procesa, BiH je međunarodno priznata, imaju neke sporazume koje je Dodik potpisao sa NATO, da prihvata.. Sa druge strane, ukoliko bi prvo rešili pitanje Kosova, a ne pitanje BiH, Srbija i politika i Vučić bi svoje trajanje nastavio i digao veliku buku za pripajanje Republike Srpske. To bi odmah aktiviralo Bošnjake u Sandžaku i Novom Pazaru i mi bi imali otvaranje novog sukoba da li pripojiti Sandžak, da li pripojiti RS i to bi bilo novo iznurivanje Srbije i situacija bez kraja, Albanci u Makedoniji“.

Po drugi put od UNMIK-a zatraženo da se INTERPOL-u dostavi zahtev za izdavanje međunarodne poternice za Radoičićem

Govorila je i o tužbi Milana Radoičića, ali i o tome da je njegov „problem“ , između ostalog, i to što je specijalni tužilac u istrazi za ubistvo Olivera Ivanovića već drugi put od UNMIK-a zatražio da se INTERPOL-u prosledi zahtev za raspisivanje međunarodne poternice za Radoičićem.

Dok je UNMIK prethodnog puta, kako Trajković otkriva, „ćutao“, sada očekuje da bude drugačije, jer je, kako je kazala, porastao pritisak na UNMIK da reaguje tako da prosledi INTERPOL-u zahtev da se za najuticajnijim funkcionerom Srpske liste podige međunarodna poternica.

„Na zahtev Radoičića smenjen direktor PIO“

Trajković je govorila i o policijskom obezbeđenju koje joj je u Beogradu dodeljeno.

Naglasila je da iako je u zvaničnom obrazloženju za dodelu policijskog obezbeđenja navedeno da je u pitanju opasnost od „albanskih ekstremista“, ona je u svom zahtevu tražila da joj se dodeli policijska pratnja, i navela da traži zaštitu od samog Aleksandra Vučića i Milana Radoičića kao „njegovog čoveka“.

Za Milana Radoičića i dalje tvrdi da je glavna osoba koja odlučuje o kadrovima u institucijama, spomenuvši i navodni slučaj u kojem je navodno smenjen dosadašnji direktor PIO, službe koja je, kako je Trajković navela, kvalitetno radila, kako bi se mesto obezbedilo za srpskog funkcionera u Kosovskoj policiji, za kojeg se očekuje da neće imati više tu poziciju u novoj kosovskoj vladi, te da je to urađeno na zahtev potpredsednika Srpske liste, uprkos obećanju nadležnih u Beogradu da će zaštititi dosadašnjeg direktora.

Govorila je i o GI SDP, odnosno nekadašnjoj bliskosti Ksenije Božović i Olivera Ivanovića kao stranačkih saradnika i prijatelja, razgovora koji je nedavno imala sa samom Božović i tome šta joj je ona kazala, te nameri da se „zatvori kuća Olivera Ivanovića“, ali i o kosovskim političarima…

Inače, kako je u emisiji najavljeno, kao gost je bio pozvan i odbornik GI SDP Dušan Milunović ali je on javio da nije uspeo da stigne.

Gostovanje Rade Trajković u emisiji „Dobar Loš Zao“ pogledajte od 32. minute.

Srpska lista: „Podanički odnos motiviše Trajković da lažima, klevetama i uvredama zarađuje poene kod albanskih separatista“

Posle ovog gostovanja, pre dva dana, odmah je reagovala Srpska lista. U još jednom saopštenju za štampu u kojima osuđuju Radu Trajković, naveli su sledeće:

„Najnoviji izlivi mržnje Rade Trajković prema predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbima na Kosmetu i njene pohvale na račun promotera velike Albanije Aljbina Kurtija pokazatelj su podaničkog mentaliteta ekipe okupljene oko Dragana Đilasa.

Opravdavanje antisrpskog delovanja Aljbina Kurtija od strane Rent-a-Rade izaziva gađenje kod svih Srba na Kosovu i Metohiji, koji su svedoci svakodnevnog ekstremističkog ponašanja Kurtijevih pristalica.

Srpska lista je ponosna zbog podrške srpskog naroda i države Srbije politici koju sprovodimo na terenu u cilju jačanja položaja srpskog naroda, te bi nam pohvala Aljbina Kurtija bila najveća uvreda, ali očigledno Radu Trajković podanički odnos i namera da se po svaku cenu dokopa neke pozicije u krilu Aljbina Kurtija motiviše da lažima, klevetama i uvredama zaradi koji poen kod albanskih separatista.

Verujemo da će ovo biti još jedan razlog da svaki ponosni Srbin i Srpkinja na izborima 6. oktobra podrže Srpsku listu, a Srbima u privatnom vlasništvu albanskih političara pošalju jasnu poruku da nikada neće dobiti podršku našeg naroda za antisrpsko delovanje.“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.