Do sada RIK proglasio 13 lista, u petak ističe rok za njihovu predaju

Rok za podnošenje izbornih lista Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), za učešće na izborima koji se održavaju 21. juna, ističe u petak, u ponoć, jer je zakonom propisano da je krajnji trenutak za to 15 dana pre dana predviđenog za glasanje.

Prvobitno su izbori zakazani za 26. april, ali  je zbog epidemije korona virusa datum pomeren, tako da su izborne radnje prekinute da bi se nastavile posle ukidanja vanrednog stanja.

Do sada je RIK proglasio 13 izbornih lista i to su: Aleksandar Vučić – Za našu decu,  Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković, Ujedinjena demokratska Srbija.

Takođe i izborne liste Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca, Metla 2020, Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija, SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici, Narodni blok – Velimir Ilić general Momir Stojanović.

Izbornu listu sinoć je RIK-u predao pokret Jedan od pet miliona. Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je naveo da  732 potpisa od 10.000 predatih nisu „pravno valjani“ i da taj nedostatak treba otkloniti u roku od 48 sati.

Učešće na izborima, mada je prvobitno bilo planiramo drugačije, najavio je i pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, kao i Pokret slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

Lider PKS, Sergej Trifunović, za Blic je izjavio da je taj pokret skupio „famoznu brojku od 10.000 potpisa „, podrške građana za listu, ali da sad prikuplja „preko toga da bi se osigurali“.

Bojkot, na sva tri nivoa,  su najavile stranke okupljene u opozicionom bloku u kojem su, između ostalih, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka.

Neke od stranaka koje su najavile bojkot izbora na republičkom nivou učestvovaće na lokalnim izborima, na nekim mestima, kao što je Šabac i Vračar.

Uoči izbora, cenzus za ulazak u Dom narodne skupštine spušten je sa pet na tri odsto.

Izborne liste kandidata za narodne poslanike mogu da podnesu registrovane političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana i na njima može da bude najviše 250 imena.

Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00 časova, a zatvaraju u 20.00 časova, rezultate izbora objavljuje RIK, u roku od 96 časova od časa završetka glasanja, i objavljuju se u Službenom glasniku.

Predizborna tišina, kada su zabranjene aktivnosti koje spadaju u izbornu kampanju, počeće u četvrtak 18. juna, u 24.00 časa, odnosno u ponoć, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta.

RIK je saopštio da će se u nedelju, 21. juna,  otvoriti  8.386 biračkim mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine, na Kosovu je predviđeno  90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.

Biračima se, najkasnije pet dana pre održavanja izbora, dostavlja obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, sa brojem i adresom biračkog mesta na kome glasa, a glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred izborne liste.

Izbori se sprovode u specifičnim okolnostima zbog korona virusa tako da je neizvesno održavanje masovnijih predizbornih mitinga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.