Do daljnjeg ostaju nalepnice za registarske tablice

FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog; sinoćnje izdanje)

Građani koji prelaze granicu sa Srbijom, usled nedostatka sporazuma o registarskim tablicama, nastaviće da ih prekrivaju nalepnicama. Dok su strane pozivane na redovne sastanke u Brisel radi pronalaženja rešenja, poznavaoci dešavanja ocenjuju da je vreme za sastanak na visokom nivou između premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. A zbog toka dijaloga, PDK je slala kritike.

Na neodređeno vreme simboli Kosova i Srbije na registarskim tablicama automobila i dalje će biti prekriveni nalepnicama, prilikom prelaska granice. Evropska unija pozvala je Kosovo i Srbiju da nastave pregovore narednih dana.

Šest meseci razgovora nije bilo dovoljno da Kosovo i Srbija postignu dogovor o korišćenju registarskih tablica. Obe strane su se, nakon isteka roka za pronalaženje rešenja, uzajamno optuživale za nekonstruktivnost u razgovorima.

Trajno rešenje ovog pitanja čekaju građani koji prelaze granicu Kosova i Srbije.

„Kao i uvek diskriminacija, šta mi tu možemo. Mi smo najmlađa zemlja u Evropi, na sreću ili nesreću imamo komšiju koji neće da se dopisuje sa nama, ne može da prihvati realnost i zbog toga patimo“, izjavio je Aljbert Mirdita.

„Moraju da se stave nalepnice. Sada kada nema boljeg izlaza od ovog. Bilo bi bolje da se dogovorimo, da poštujemo pravila, ali sada moramo da postupamo sa onim što nam daju“, rekao je Fljorim Sinani.

Oni koji su upoznati sa procesom dijaloga vide mogućnost pronalaženja rešenja u okviru sastanaka na visokom nivou.

Samo na sastancima premijera Kurtija i predsednika Vučića može biti nade da se može postići dogovor koji će pomoći građanima, ali i evropskoj agendi Kosova“, rekao je analitičar Artan Muhadžiri.

„Verujem da veće i neposrednije američko učešće može ponovo da ubrza susret na visokom nivou, na kraju krajeva, nema drugog rešenja, jer dok ne sednu politički lideri, ne možemo postići konačan dogovor“, rekao je Arber Fetahu, istraživač u GLPS-u.

Diskusije o registarskim tablicama, prema PDK, pokazuju da postoji nedostatak vizije Kurtijeve vlade da se pozabavi dijalogom.

„Problem nisu registarske tablice, problem je uzajamno priznavanje i na to treba da se fokusiramo. Ne smemo da svedemo dijalog sa Srbijom od međusobnog političkog priznavanja na registarske tablice i nalepnice“, izjavila je zamenica predsednika PDK Valjora Čitaku.

Rok od šest meseci za postizanje trajnog dogovora o tablicama istekao je 21. aprila.

Privremenim sporazumom o ovom pitanju deblokirana je situacija na Jarinju i Brnjaku, posle blokade Srba, suprotno odluci Vlade Kosova da uspostavi reciprocitet sa Srbijom u korišćenju registarskih tablica.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.