Đurić u Severnoj Mitrovici o "otimanju srpske imovine" i mitrovičkoj "Knez Mihajlovoj"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, izjavio je danas u Severnoj Kosovskoj Mitrovici da ne može biti suštinske normalizacije odnosa između Beograda i Prištine dok na KiM-u, kako je rekao, "traje otimanje državne i društvene imovine." U pratnji gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Gorana Rakića, kao i koordinatora Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Ljubomira Marića, Đurić je obišao zonu u blizini glavnog mosta za koju se, odlukom SO Severna Mitrovica i očekivanom podrškom gradonačelnika Gorana Rakića, planira da se pretvori u pešačku zonu. Đurić je rekao da će u blizini glavnog ibarskog mosta biti izgrađen "Trg cara Lazara", a glavna ulica pretvorena u pešačku zonu, čime će građani Severne Kosovske Mitrovice dobiti, kako je Đurić rekao, svoju Knez Mihajlovu. Đuriću je pre pet dana Kosovska policija zabranila ulazak na Kosovo.
 
Đurić je rekao da Srbija želi da pitanje državne i društvene imovine na KiM-u bude jedna od tema koja će se rešavati u nastavku briselskog dijaloga, te da će Srbija iskoristiti institucionalne mehanizme pritiska kako bi zaštitila svoju imovinu na Kosovu i Metohiji.
 
“"Mi ćemo u narednom periodu iskoristiti sve institucionalne mehanizme pritiska koji nam stoje na raspolaganju, uključujući i uslovljavanje razgovora o učešću u pokrajinskim institucijama, da bismo sprečili otimanje srpske državne i društvene imovine na KiM”," rekao je Đurić.
 
On je istakao i da se, kako je rekao, ne može tolerisati to što neko koristi međuprostor da bi vršio dodatni pritisak na srpsku zajednicu i otimao, odnosno zauzimao imovinu.
 
“"To je za nas neprihvatljivo i sa ovog mesta želimo da pošaljemo jasnu poruku da delatnost Kosovske agencije za privatizaciju direktno šteti i čini jako lošu uslugu normalizaciji odnosa i celom procesu," kazao je Đurić.
 
On je dodao i da dok traje otimanje državne i društvene imovine na Kosovu i Metohiji, ne može biti suštinske normalizacije, ni suštinskog rada na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Pomenuo je nedavni upad u pilanu u Štrpcu što je, kako je ocenio, uznemirilo ne samo srpski narod tamo, nego i kako je rekao, "skrenulo pažnju svima da nedeljama traje zauzimanje državnih i društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji."
 
"To je naročito izraženo na području opštine Štrpce. Za nas je to neprihvatljiivo i to je nešto što nas gura nekoliko koraka unazad, što stvara lošu atmosferu i što direktno koči normalizciju odnosa i dalje razgovore dovodi u veoma nezavidnu poziciju," kazao je Đurić.
 
"Trg Kneza Lazara"  – "mitrovička Knez Mihajlova"
 

Povezani članci:

Albanski odbornici protiv pešačke zone, Božović: Protiv se glasa u Skupštini,ne u medijima

Đuriću kosovska policija zabranila ulazak na Kosovo

Đurić je takođe govorio i o novoj pešačkoj zoni koja se gradi u blizini glavnog mosta u Severnoj Kosovskoj Mitrovici. U pratnji gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, Gorana Rakića, kao i koordinatora Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, Ljubomira Marića, Đurić je obilazeći ovaj grad, rekao da će Kosovska Mitrovica u glavnoj gradskoj ulici dobiti pešačku zonu, a da će u blizini glavnog ibarskog mosta biti izgrađen Trg cara Lazara.

 
Za nekoliko dana započeće radovi na izgradnji pešačke zone, a prostor kod glavnog ibarskog mosta će ubuduće biti "Trg cara Lazara", rekao je Đurić.
 
Govereći o odluci lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici, a uz podršku Vlade Srbije i Kancelarije za KiM, Severna Kosovska Mitrovica će u narednih nekoliko meseci dobiti svoju “Knez Mihajlovu” ulicu, rekao je Đurić, dodavši da će ta ulica biti, kako je rekao, na ponos celom narodu na KiM, ulica koja će označiti “širu obnovu koja mora da bude ne samo estetska, nego i suštinska.”
 
“Lep vesnik svega toga, nešto što će svi građani KiM moći da vide jeste da će u ovom najvećem urbanom sedištu našeg naroda na KiM već za nekoliko dana početi radovi na izgradnji nečega što nazivamo mitrovačkom “Knez Mihajlovom,” kazao je Đurić.
 
               

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.