Beograd demantuje da je prekinuto iskopavanje grobnice kod Raške

Iva Martinović
04/07/2014
 
Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije, Dragoljub Stanković, izjavio je da nisu tačni navodi zvaničnika Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova da je iskopavanje masovne grobnice u Rudnici kod Raške prekinuto. On je za RSE rekao da je zbog tehničkih problema naredio pauzu od nedelju dana i da će nakon toga radovi biti nastavljeni.
 
„Ja sam taj koji je doneo naredbu da se uradi istražna radnja koja se zove pretraga terena na dve lokacije. Jednu lokaciju smo završili i ostaje da se uradi drugi deo lokacije. Znači, naredba je doneta, ne može da se povlači i ne može ništa da se prekida. Jednostavno je došlo do nekih tehničkih problema u smislu da je lokacija koju treba da počnemo da pretražujemo jako nezgodna i opasna za rad. Zato nam treba dodatni nalaz veštaka i neke druge mašine kako bismo proverili da li to može na jedan bezbedan način da se uradi. U tom smislu sam naredio da se napravi pauza od nedelju dana, da se taj tehnički problem reši i onda se nastavlja dalje. Nema nikakvog prekidanja“, rekao je Stanković za RSE.
 
On je izjavio da su sredstva za pretragu terena obezbeđena i negirao navode predsednika kosovske Komisije za nestale Prenka Gjetaja koji je rekao da je srpska strana prekinula radove sa obrazloženjem da joj nedostaju sredstva.
 
„Srpska strana je oduvek pokazivala dobru volju da ovo uradi do kraja i novac je obezbeđen. Ovo je samo jedna kratka pauza kako bi se rešili tehnički, i problemi oko prebacivanja novca, koji je apsolutno obezbeđen i tu ništa nije problematično“, kaže Stanković.
 
Dodaje i da nije jasno od koga su zvaničnici Komisije za nestale Kosova dobili infomacije da je iskopavanje prekinuto.
 
„Ja odlučujem o prekidu ako treba da se prekine i jedini čovek koji je mogao bilo šta da kaže vezano za istražnu radnju sam ja, a mene niko ništa nije pitao“, rekao je on.
 
Stanković je naveo i da „širenje dezinformacija izaziva uznemirenje javnosti i ima teške posledice po porodice nestalih na Kosovu“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.