Đurić: Srbi da ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci, ilegalna aktivnost kažnjiva sa do 10 godina zatvora

Nakon poziva da se srpski budući pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga "proglase nepoželјnim u svim javnim objektima", ne pozivaju "ni na radost, ni na žalost", "ni u crkvu, ni u kafanu", te da Srbi ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova, već da pomognu u rešavanju kosovskog problema i da se ponašaju odgovorno i brinu o sebi i svojoj bezbednosti, Srbima na KiM-u nova poruka. "Po našem krivičnom zakonodavstvu je stupanje u ilegalne strane oružane formacije protivzakonito i kažnjivo sa do 10 godina zatvora" – kaže direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. 

"To je ilegalna aktivnost u kojoj naši građani ne bi trebalo da učestvuju" – naveo je on takođe u svom pozivu, kako je preneo Pink – da Srbi "ne pristupaju takozvanoj kosovskoj vojsci".

On je dodao i da je pozicija Srbije po pitanju formiranja kosovske vojske jedinstvena i nedvosmislena:

"Bilo kakvo formiranje paravojnih ilegalnih formacija na našoj terotoriji bilo bi protivno Rezoluciji 1244, protivno Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova i našem glavnom državnom i nacionalnom cilјu, a to je – dugoročnoj stabilizaciji prilika. Jednogalsno smo protiv toga, Srpska lista kada se protivi tome ima podršku Predsednika i Vlade Srbije."

Prema poslednjim podacima, KBS ima 103 pripadnika iz srpske zajednice.


Pročitajte još: 

Potkupljuju srpske mladiće za KBS

Srpska lista: Svako ko uđe u KBS, po starom kolašinskom običaju da se izopšti, ni u crkvu ni u kafanu, ni na radost ni na žalost

Zubin Potok: Bombama na kuće pripadnika KBS-aPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.