Đurić sa Simićem o situaciji na KiM-u i poboljšanju položaja Srba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i predsednik Srpske liste, Slavko Simić, sastali su se danas u Beogradu, saopštila je Kancelarija za KiM. Oni su razgovarali o, kako se navodi, aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na KiM-u, kao i o poboljšanju političkog, bezbednosnog i ekonomskog položaja srpskog naroda.

Đurić i Simić su, kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka istakli "značaj i neophodnost koordinisanog delovanja i saradnje" Vlade Srbije sa "izabranim srpskim predstavnicima na KiM-u", a posebno je, kako se dalje ističe, naglašena potreba "učvršćivanja političkog jedinstva srpskog naroda". 

"Simić je još jednom istakao nedvosmislenu podršku predstavnika Srpske liste politici Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, ocenivši je kao jedini način da se interesi i položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji dugoročno zaštite," dodaje dalje Kancelarija za KiM.

Đurić i Simić su, takođe, istakli značaj "jedinstvenog i sinhronizovanog" nastupa srpskih poslanika u "parlamentu Kosova i Metohije", kao i "zauzimanja jasnog stava o predstojećim političkim izazovima".

U saopštenju Kancelarije za KiM nije precizirano o kakvim se "predstojećim poličkim izazovima" radi. Međutim, na KiM-u bi trebalo da se, u ovom, ili sledećem mesecu, održe predsednički izbori, a za sada nije poznato da li će Srpska podržati jednog od kandidata – Hašima Tačija, inače iz redova stranke (Demokratske partije Kosova) sa kojom Srpska ima i koalicioni sporazum. Prema njemu, međutim, kako je objasnio nekadašnji predsednik ove liste Aleksandar Jablanović  Srbi nemaju obavezu glasanja za novog kosovskog predsednika, ali to "ne znači" da Srbi "neće pregovarati i razgovarati  na tu temu."

"Naš koalicini sporazum ne predviđa obavezu Srpske liste da glasa po tom pitanju, što ne znači da neće da pregovora i razgovora na tu temu i biti. Ako hoće glasove nas Srba, za bilo koga na toj funkciji, moraju da znaju jedno – to će skupo da ih košta," rekao je Jablanović. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.