Đurić: Pomagao sam Ivanoviću, ali se nisam slagao sa njim oko lokalnih izbora

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, tvrdi da je pomagao ubijenom Oliveru Ivanoviću, ali se sa njim, kaže, "nije slagao oko lokalnih izbora i to nikad nije krio". Političko nadmetanje Srba na KiM-u naziva "luksuzom" i ističe da će se "uvek zalagati za jedinstven srpski nastup" na kosovskim izborima, jer to "znači opstanak". Napominje i da je neophodno da oni koji su odgovorni za Ivanovićevo ubistvo budu privedeni pred lice pravde, bez obzira "ko su, odakle su i koje su nacionalnosti".

"Što se tiče mog ličnog odnosa, ja sam se i kao direktor Kancelarije i kao čovek trudio, za razliku od mnogih političara koji danas i pljuju i napadaju nas koje činimo šta možemo da pomognemo našim ljudima na Kosovu – ja sam dok je Oliver Ivanović bio iza rešetaka činio sve što mogu da pomognem. Kancelarija koju vodim finansirala je njegovu odbranu," kaže Đurić, javljaju Južne vesti.

Ivanović je u zatvoru bio od januara 2014. do februara 2017, a oktobra 2017. bio je kandidat ispred stranke "Srbija, demokratija, pravda" za gradonačelnika Severne Mitrovice na kosovskim lokalnim izborima, nadmećući se protiv kandidata Srpske liste, Gorana Rakića, koju je podržao zvanični Beograd. 

Odgovarajući na pitanje u vezi sa njegovim izjavama tokom predizborne kampanje da je "glas za Ivanovića, glas protiv interesa srpskog naroda", Đurić napominje "da se uvek zalagao i da će se zalagati da je u srpskom interesu da Srbi na Kosovu nastupaju jedinstveno na izborima".

"Za Srbe na Kosovu je važno da ne nastupaju podeljeno pred institucijama u kojima većinu čine Albanci. Ovde u centralnoj Srbiji možemo i možda i treba da se nadmećemo u tome ko ima bolje ideje, ili ko je više u stanju da pridobije ili šarmira, ali na Kosovu taj luksuz nemamo. Tamo samo jedinstvo znači opstanak. Mislio sam to, mislim i misliću u budućnosti," navodi Đurić u Nišu.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.