Đurić o blokadi: Priština prešla sve granice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, rekao je za RTS da Srbija razmišlja da uvede mere reciprociteta za kamione sa Kosova. On je naveo da je takva situacija pošto su kamioni iz Srbije, među kojima i oni sa naftom, i dalje blokirani.

"Mi nećemo ćutke čekati da naši interesi budu zgaženi. Ali, mislim da još uvek postoji mali prostor da se ta stvar reši i očekujem neke dobre vesti u toku dana," kazao je Đurić RTS-u.

On je pozvao predstavnike Kosova da prestanu sa blokadom srpskih kamiona i međunarodnu zajednicu, da reaguje na dosadašnje ponašanje Prištine.

"Priština je uveliko prešla sve granice i ušla u crvenu zonu neprihvatljivog ponašanja. Mi ne sprečavamo bilo čiji kamion, sa bilo kakvim materijama da ulazi u centralnu Srbiju, nikada nismo branili Prištini da trguje. Ja više ne pitam Prišinu, pitam međunarodne predstavnike kako mogu ovo da tolerišu", istakao je Đurić.

Od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, među kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega Kosovo dnevno gubi 100 hiljada evra, a Srbija 21 hiljadu evra.

Inače, odluka Vlade Kosova nije zabranila uvoz već je samo odlučila da ne prizna ADR sertifikate, koji omogućavaju vozačima iz Srbije da upravljaju vozilima u kojima se prevoze opasne materije, kao što su nafta, naftni derivati i prirodni gas. Po podacima kosovske carine dnevno je, iz Srbije na Kosovo pre uvođenja recipročnih mera, ulazilo od 10 do 15 kamiona sa prirodnim gasom, naftom i mazivima.

RTV KIM/RTS

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.