Đurić: Glasajte za Srpsku listu, u protivnom raskidate vezu sa Srbijom

Pozivam građane na Kosovu i Metohiji da na lokalnim izborima, 22. oktobra, podrže kandidate Srpske liste, jer će na taj način glasati protiv "raskidanja veza Srba u pokrajini sa državom Srbijom" i "protiv osporavanja prava našeg naroda u pokrajini na sopstveni nacionalni interes" – ovako se jutros obratio javnosti direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Srpska lista jedina uživa podršku Republike Srbije i njenih institucija i pitanje je zato čiju podršku imaju oni koji "idu protiv" Srpske liste i gde leži njihova lojalnost. "Te političke snage su instrument u rukama onih čiji je cilј razbijanje srpskog političkog jedinstva" – ocenjuje, takođe. U Srpskoj listi, kaže Direktor Kancelarije za KiM – "nepregledna je kolona lekara, inženjera, profesora, učenih lјudi i vrednih domaćina", dok, sa druge strane, ima onih lokalnih političara koji su, navodi – "iz ličnog računa rešili da na izbore izađu u sopstvenoj režiji, sa nekakvim navrat-nanos napabirčenim listama". U nastavku pročitajte svojevrsni proglas prvog čoveka Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji prenosimo u celosti: 

Marko Đurić je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Kosovo i Metohija su, prema Ustavu Srbije, sastavni deo Republike Srbije. Izbore 22. oktobra organizuje "Republika Kosovo", koju Srbije de jure ne priznaje. 

Pozivam građane Srbije na Kosovu i Metohiji da na lokalnim izborima, 22. oktobra, podrže kandidate Srpske liste, jer će na taj način, između ostalog, glasati protiv raskidanja veza Srba u pokrajini sa državom Srbijom i protiv osporavanja prava našeg naroda u pokrajini na sopstveni nacionalni interes.

Nisu predstojeći lokalni izbori prilika da neko reši svoje lične egzistencijalne probleme, da uposli sebe, člana porodice ili nekog rođaka, ti izbori su od egzistencijalne važnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Jasno je da će u opštinama gde Srbi imaju većinu i većinu u lokalnim organima vlasti činiti Srbi, međutim nije svejedno koja će srpska politička snaga imati efektivnu vlast, i da li će uporište za vlast crpeti u Prištini ili u Beogradu.

Srpska lista nastupaće na ovim izborima sa kandidatima koji imaju različitu političku prošlost i uživaju različit ugled u svojim zajednicama, ali nastojala je da sabere najbolјe među onima koji imaju ambiciju da se bave politikom na Kosovu i Metohiji. Nepregledna je kolona lekara, inženjera, profesora, učenih lјudi i vrednih domaćina koji su se stavili na raspolaganje Srpskoj listi i svom narodu na Kosovu i Metohiji.

Srpska lista bila je otvorena za sve spremne da se bore za kolektivni interes i da budu deo tima rukovođenog srpskim državnim i nacionalnim interesima, a oni koji su izostali to su učinili zato što nisu mogli da se obavežu pod takvim uslovima.

Bilo je i lokalnih političara koji su iz ličnog računa rešili da na izbore izađu u sopstvenoj režiji, sa nekakvim navrat-nanos napabirčenim listama, i neka su.

Uvek je u srpskoj politici bilo onih koji su bili spremni i na neprincipijelne pogodbe, i na trgovine, i na razne druge nečasne stvari kako bi na marginama demokratije pronašli nekakvu ličnu korist, i takvi katkad ulaze u lokalne parlamente i u centralnoj Srbiji i u Vojvodini, međutim Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu sebi da priušte takvu vrstu nonšalantnog odnosa prema sopstvenoj sudbini.

Srpska lista jedina uživa podršku Republike Srbije i njenih institucija, i pitanje je zato čiju podršku imaju oni koji idu protiv Srpske liste i gde leži njihova lojalnost.

Odgovor je lak – te političke snage su instrument u rukama onih čiji je cilј razbijanje srpskog političkog jedinstva i fragmentacija našeg naroda na Kosovu i Metohiji, jer Srbi, ako nisi monolitni i jedinstveni, ne mogu se nadati ni da će imati kolektivna prava.

Svima koji će na predstojećim izborima nastupati protiv Srpske liste, a time i protiv države Srbije, poručujem samo jedno: neka se ne nadaju da će moći da posle izbora budu u koaliciji sa Srpskom listom, jer ovde se ne radi samo o sukobu programa, ovde je reč o sukobu vrednosti i odnosa prema politici, životu, Kosovu i Metohiji i Srbiji.

Srpska lista je danas ovako snažna zato što je drugačija od mikrostranaka kakve su Srbi u prošlosti imali na Kosovu i Metohiji, zato što za nju politika nije licitacija za prodaju ovog ili onog srpskog interesa. Snažna je zato što i srpski narod u našoj južnoj pokrajini želi da bude snažan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.