Đurić: Drugi i treći okrugli sto o unutrašnjem dijalogu tokom novembra

Predsednik Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, najavio je da se u novembru može očekivati drugi i treći okrugli sto poput prvog na kome su u utorak mišljenja o kosovskom pitanju izneli univerzitetski profesori prava.

"Ovog meseca možete da očekujete drugi i treći okrugli sto i intenziviranje unutrašnjeg dijaloga. Počeli smo u ponedeljak sastankom Radne grupe, a odmah u utorak održan je prvi okrugli sto i narednih dana možete očekivati nastavak razgovora," rekao je Đurić Radio-televiziji Vojvodine.

Tadić: I mi smo imali teško nasleđeno stanje, pa nam to nije bio izgovor za predaju srpskih institucija na Kosovu

"Svako učešće u takozvanom unutrašnjem dijalogu služi isključivo Aleksandru Vučiću za kukavičku podelu odgovornosti za Briselski sporazum kojim je Srbija priznala ustavno-pravni sistem nezavisnog Kosova," ocenio je u autorskom tekstu za NIN nekadašnji predsednik Srbije i lider SDS-a, Boris Tadić, preneli su mediji u Beogradu.

Smatra i da je tim sporazumom Srbija dala "skoro sve", a dobila "samo mačku u džaku", Zajednicu srpskih opština, koja "nema veće nadležnosti od nevladine organizacije". 

"Nije tačno da je Briselski sporazum bio nužnost proistekla iz nasleđenog stanja. I mi smo imali teško nasleđeno stanje, pa nam to nije bio izgovor za predaju srpskih institucija na Kosovu i servilnost međunarodnoj zajednici u zamenu za izborne pobede," naveo je Tadić. 

Đurić je naveo da su se u tom cilju obratili predstavnici naučnih instituta u oblasti društvenih nauka i dodao da se očekuje da se i oni organizuju po modelu po kojem su se organizovali predstavnici pravnih fakulteta.

Prema njegovim rečima, svi koji su spremni da se uključe u unutrašnji dijalog mogu da očekuju svaki vid logističke podrške od Radne grupe.

"Pružili smo logističku, tehničku i organizacionu podršku svima juče… i to ćemo raditi sa svim društvenim grupama koje nam se obrate," rekao je Đurić i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio poziv. 

"Poslata su pisma na adrese mnogih, ali poziv je otvoren za sve," ponovio je Đurić.

On je naveo da će svi skupovi biti transparentni i da će biti na posebnom vebsajtu koji je za tu priliku napravljen.

"Trudićemo se da sistematizujemo sve ono što oni iskazuju," rekao je Đurić i dodao da ne želi da iznese stav o tome koji mu je predlog bio najprihvatljiviji.

Jako je važno da angažujemo intelektualne kapacitete koje imamo, jer s druge strane imamo čitav albanski narod, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, nepošteno je što su opozicione stranke decenijama "ćutale i krile se iza različitih parola", a kada su bili na vlasti nisu organizovali ni javne debate niti bilo šta drugo, što, kako je ocenio, apostorfira razliku između njih i sadašnje vlasti.

Predsednik Radne grupe kritikovao je opozicione stranke koje, kako je rekao, beže od dijaloga, jer je potrebno da svi u njemu učestvuju kako bismo imali novi kvalitet diskusije.

Kancelarija za KiM/Beta/RTV VojvodinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.