Đukanović više nije predsednik DPS-a, Živković određen za v.d.

FOTO: Preuzeto sa RTK

Glavni odbor Demokratske partije socijalista (DPS) prihvatio je ostavku dosadašnjeg predsednika Mila Đukanovića, a za vršioca dužnosti postavljen je Danijel Živković, potvrđeno je za Vijesti.

To je odlučeno na sednici Glavnog odbora (GO) DPS-a koja je danas održana u Podgorici.

Živković će ulogu vršioca dužnosti obavljati do neposrednih izbora ili kongresa partije, objavile su Vijesti.

„Želeli smo da ažurnim zakazivanjem sednice Glavnog odbora što brže definišemo ocenu našeg učešća na predsedničkim izborima“, saopštio je nakon sednice ovog tela Đukanović.

„Imali smo dugu, detaljnu i plodnu raspravu. Nije mali uspeh osvojiti oko 155 hiljada glasova u neregularnin uslovima i uplivima faktora. Ali osnovna ocena je da nismo zadovoljni rezultatom i da su naši planovi bili više postavljeni“, dodao je.

Poručio je da DPS ne posustaje u svom optimizmu koji je „vrlo realan i utemeljen“.

„Verujemo da smo predvodili Crnu Goru u vremenu kad je osvajala nove deonice na vrednosnoj orijentaciji crnogorskog društva… Ponosni smo na to. Verujemo da je naš sistem vrednosti superioran i da crnogorsko društvo ima pravo na sezonsko lutanje, kao što se dešava nakon 30. avgusta. Crna Gora srlja putevima velikosrpakog nacionalizma. Ali, razumemo da su u životu društva i čoveka mogući ciklusi, neki bolji, neki lošiji. Moramo biti istrajni u dostizanju državno-političke relevantnosti“.

Đukanović navodi da na sceni nema ozbiljne alternative onome što je pokazao DPS, ali da uvažavaju mišljenje građana.

„Povukli smo novi potez tako što sam ja odlučio da se povučem s dužnosti predsednika nakon dvadesetpetogodišnjeg upravljanja partijom, na koje sam ponosan. Nije to moja uspešnost, nego uspešnost te politike koju sam personifikovao“, rekao je Đukanović.

Da bi mogli da pomognu da Crna Gora dostigne ostvarenja kojima teže, Đukanović ističe da su se odlučili za promenu na vrhu stranke.

„Moju odluku da se povučem je prihvatio GO, koji je prihvatio i da se za predsednika izabere Danijel Živković. DPS je iznedrio novu generaciju ljudi, koji će biti okosnica neke buduće vlade. Jedan od najmarkatnijih ljudi te generacije je Živković, i ubeđen sam da smo napravili dobar potez, koji će biti impuls rehabilitaciji poverenja“.

Predsednik DPS-a Milo Đukanović podneo je juče ostavku na tu partijsku funkciju.

Đukanović je u drugom krugu predsedničkih izbora ubedljivo izgubio od predsedničkog kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

N1

Pročitajte još:

Saracin čestitao Milatoviću pobedu: Sada da dokaže da je prava osoba za evroatlantske integracije

Milatović: Nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova i to je stvar koja je vrlo jasna

Milatović ubedljivo pobedio ĐukanovićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.