Đukanović: Podržavamo zahtev Kosova za članstvo u SE

OSmani Đukanović
FOTO: Twitter @predsjednik_cg

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, rekao je da su odnosi sa Kosovom odlični. On je na konferenciji sa predsednicom Kosova, Vjosom Osmani, rekao da ovu posetu vidi kao priliku za jačanje uzajamnog poverenja, za otvaranje novih prostora za unapređenje saradnje.

Đukanović je rekao da sa posebnom pažnjom prate dešavanja na političkoj sceni Kosova.

On je rekao da podržavaju i zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

„Zahvalni smo na činjenici da se Kosovo kreće ka identičnim strateškim ciljevima kao i Crna Gora. Ovo je osnova da jedni druge podržavamo u prevazilaženju izazova na tom putu. Crna Gora je članica NATO-a i na putu smo ka EU. Možemo pomoći jedni drugima u ovoj oblasti. Takođe pratimo dešavanja u dijalogu Kosovo-Srbija. Podržavamo politički dijalog Prištine i Beograda i verujemo da samo politički dijalog može da dovede do rešenja“, rekao je on.

On je rekao da je važno da Kosovo bude dosledno u ovom procesu.

Đukanović je rekao da pokazuju poseban interes da se ovaj dijalog nastavi.

„Imamo dobre vesti u vezi sa Crnom Gorom, uprkos problemima sa kojima smo se nedavno suočili. Složili smo se da je najbolji mogući izbor sistem evropskih vrednosti članstva u EU i NATO. Smatramo da je vreme da se okončaju dileme kada je u pitanju politika proširenja širom Evrope. Mislim da je došlo vreme da Evropa ponovi svoju prvobitnu poruku, a poruka je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mesto u Evropskoj uniji. Očekujemo da ćemo u ovom trenutku imati obnovljeno opredeljenje za Evropu“, rekao je Đukanović.

On je rekao da podržavaju i zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, on je rekao da smatraju da postoji veoma dobra inicijativa Berlina na ovu temu.

Prema njegovim rečima, sve zemlje regiona aktivno učestvuju u ovoj inicijativi.

„Smatramo da je ‘Otvoreni Balkan’ potekao u trenutku depresije koja je zahvatila zemlje regiona i smatrale su da su evropske integracije nemoguće. Mislim da je ovo što se dešava stvorilo dobar momenat za dalju integraciju. Nikome u Berlinu ne pada na pamet da blokira proces integracije“, rekao je on.

Osmani je rekala da je „Otvoreni Balkan” posebno „svedočio“ poslednjih meseci, što bi rezultiralo otvaranjem našeg regiona za još veći uticaj Rusije.

Osmani nakon sastanka sa Đukanovićem: Važno je da se zajedno suprotstavimo ruskoj agresiji

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, nakon sastanka sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, rekla je da je važno da se region zajedno suprotstavi ruskoj agresiji i njihovim satelitima koji imaju za cilj destabilizaciju Balkana.

Osmani je zahvalila Đukanoviću na doprinosu narodu Kosova i kazala da je „odani prijatelj našeg naroda“.

„Đukanović se pokazao kao važan saveznik. Narod ceni njihov doprinos priznavanju nezavisnosti Kosova i posvećenost borbi protiv zlonamernosti u našem regionu. Ovaj sastanak se održava u važnom trenutku na našem kontinentu, samim tim i na zapadnom Balkanu. Neophodno je da stanemo rame uz rame protiv ruske agresije i ruskih satelita u regionu, kako bismo održali mir i stabilnost u našem regionu. Sa Crnom Gorom sarađujemo u nizu oblasti, a posebno na turizmu. Ne smemo zaboraviti izuzetan doprinos koji je Crna Gora dala Kosovu 1999. godine, otvarajući put našim izbeglicama“, rekla je Osmani na konferenciji za novinare u sredu.

Predsednica Kosova zatražila je od Crne Gore podršku za članstvo u Savetu Evrope i drugim organizacijama, pri čemu je istakla nameru Kosova da što pre uđe u NATO.

„Crna Gora je odličan primjer kako je članstvo u NATO-u poslužilo jačanju stabilnosti“, rekla je ona.

KoSSev: Crnogorski predsednik stigao je danas na Kosovo. Njega je dočekala kosovska predsednica uz počasti.

Đukanović se u međuvremenu sastao i sa predsednikom kosovske skupštine, Gljaukom Konjufcom.

Nakon toga usledio je i sastanak sa gradonačelnikom Prištine Perparimom Ramom koji mu je uručio „ključ grada“.

Uoči dolaska Đukanovića reagovali su Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih crnogoraca „Matica“ poručivši da nije dobrodošao jer je, kako navode, „saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja“.

Oglasio se i predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan Vujičić, navodeći da od predsednika Crne Gore očekuju da „sa svojim kosovskim kolegama odredi krajnji rok za obnavljanje odbačene strategije za afirmaciju i integraciju crnogorske zajednice“.

Traži i da se odredi krajnji rok za rešavanje ustavno-pravnog položaja Crnogoraca na Kosovu i adekvatne zastupljenosti u Skupštini Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.