Đerlek: Zastrašujuće cifre novoobolelih, osećaj „kao da ih je traktor pregazio“

korona covid
Foto: KoSSev

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije, Mirsad Đerlek, rekao je da je „osam, devet hiljada novozaraženih zastrašujuća cifra“ ali da, na sreću, broj hospitalizovanih nije veliki, jer „virus u omikron obliku“ daje u ovom trenutku lakšu kliničku sliku, ali šta će se dešavati u narednom periodu niko ne može da predvidi.

„Zdravstveni sistem trpi veliki pritisak, ali se naš problem premestio iz kovid bolnica na kovid ambulante i na dijagnostiku kovida, na laboratorije, rendgen“, rekao je Đerlek za TV Pink.

On je istakao da je „naš zdravstveni sistem potpuno spreman da odgovori i na, kako su počeli da nazivaju, ovaj peti talas“ izazvan omikron sojem, ali je naglasio da pobede nad koronom nema bez vakcinacije.

„Ono što su dosadašnja iskustva, ali moram opet da se ogradim da ne znamo šta nas čeka u narednih mesec – dva, trenutno omikron virus deluje kao neka vrsta prehlade. Neki pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se (da su imaju osećaj) kao da ih je traktor pregazio“, rekao je Đerlek, navodeći da ne treba širiti paniku.

Kako je naglasio, država je sve uradila za borbu protiv korone, ali „ma koliko bio dosadan opet moram da molim građane da konačno shvate da je vakcinacija jedini spas“.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.