Đilas: 20 godina pokušaja da se pitanje Kosova reši pritiskom na Srbiju i niko neće da prizna, možda da malo promenite pristup

„Dvadeset godina pokušavate da pitanje Kosova rešite tako što se Srbija pritiska da nešto prizna, i niko neće da prizna. I šta ste napravili za 20 godina?! Ništa. Možda da malo promenite pristup, ili ćete još 20 godina da nastavite i nećete da napravite ništa“, poručio je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Pomirenje sa albanskim narodom može doći samo ukoliko na vlasti ne budu Aleksandar Vučić i Hašim Tači, podcrtao je još jednom u intervjuu Minji Miletić na N1 u ponedeljak.

Sa druge strane, smatra da postoji šansa da sa novim rukovodstvom u Prištini dođe do pomirenja sa Albancima.

Na to što oni imaju stavove da sa Srbijom neće da razgovaraju ukoliko ne prizna Kosovo, Đilas kaže: „To su njihovi stavovi. Zašto bi naši stavovi bili kao njihovi?!“

Tvrdi da nije spisak lepih želja to što bi on razgovarao sa svim onim Albancima koji žele boljitak – da deca žive bolje, da se ljudi slobodno kreću, da se studenti druže i bave sportom…

Rešenje iz kosovskog problema vidi u šansi da međunarodni pregovarači promene pristup nakon što 20 godina nakon pritiskanja Srbije da prizna nezavisnost Kosova, u tome nisu uspeli.

„Posle bombardovanja 20 godina pokušavate da rešite Kosovo tako što pritiskate jednu stranu da nešto prizna, i niko neće da prizna. I šta ste napravili za 20 godina?! Šta ste napravili?! Ništa. Možda da malo promenite pristup, ili ćete još 20 godina da nastavite i nećete da napravite ništa“.

Na opasku da je upravo Demokratska stranka podržavala briselski sporazum svojevremeno, Đilas je naglasio da stranka čiji je on bio funkcioner tada nije podržala Briselski, iako svako ima pravo da glasa. Što se njega tiče, on je poštovao zvaničan stav države u to vreme.

Stranka slobode i pravde zastupa stav protivljenja nezavisnosti Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.