„Đedov sabor“ posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću sutra i prekosutra u Osojanu

FOTO: Dom kulture Gračanica

Drugi po redu „Đedov sabor“ posvećen mitropolitu Amfilohiju Radoviću, a povodom najvećeg i najuspešnijeg povratka Srba na KiM nakon proterivanja 1999. za koje je zaslužan, biće održan sutra i prekosutra u Osojanu, saopšteno je iz Doma kulture Gračanica.

„Mitropolit Amfilohije jedan je od najzaslužnijih za povratak u Osojane kod Istoka, koji je u prvim danima bio sa povratnicima da ih ohrabri i podrži – svojim primerom, ljubavlju i molitvama“.

S obzirom na to, da je, kako navode iz ovog Doma kulture, on obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima Srbije, tako su i narod u Osojanu, Eparhija raško-prizrenska i institucije kulture odlučili da se ustanovi sabor koji će nositi njegovo ime.

„Đedov sabor“ će se sutra otvoriti od 20 časova, kada će biti priređeno i književno veče.

Učesnici prvog dana biće Ratko Popović, Novica Sovrlić, Dragomir Kostić, Aleksandar Dunđerin, Viktor Popović i narodni guslar Stanko Adžić.

Drugog dana sabora biće služena sveta liturgija sa početkom u 08.00 časova.

Takođe, biće održana i beseda vladike Teodosija, obraćanje predstavnika mitropolije crnogorsko-primorske kao i obraćanje predsednika Privremenog organa opštine Istok, Koste Beloševića.

Sabor će se završiti Kulturno-umetničkim programom na kojem će nastupiti KUD „Kopaonik“, programom „Starosrpski izvori“, uz izvođenje pesama narodnih guslara na stihove mitropolita Amfilohija.

Sabor organizuju Eparhija raško-prizrenska, Parohija osojanska, Dom kulture „Gračanica“ iz Gračanice, Privremeni organ Opštine Istok, KUD „Kopaonik“ Leposavić, Dom kulture „Sveti Sava“ Istok.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.