Đaci izabrali najbolju nastavnicu u Srbiji, ona otkriva u čemu je tajna

FOTO: Printscreen/N1

Maja Merdović, nastavnica engleskog jezika i književosti u Savremenoj gimnaziji iz Beograda, izabrana je za najbolju nastavnicu u Srbiji. Nju su đaci i kandidovali i izglasali. Gostujući u „Danu uživo“ na N1, Merdović je rekla da uvek pokušava da se stavi u perspektivu učenika i da im stvari objasni na ličnom primeru. Ističe da đaci tada žele da napreduju.

Maja Merdović predaje engleski jezik tinejdžerima, čiju pažnju i poštovanje nije lako zadobiti.

Govoreći o tome kako je njoj to pošlo za rukom, gošća N1 kaže da je za nastavnika bitno da prođe kroz razne pozicije podučavanja, od osnovne škole preko srednje-stručne do gimnazije kako bi stekao sliku prosečnog učenika u Srbiji.

„Uvek se stavljam u perspektivu učenika, šta bi on želeo da dobije od mene kao nastavnika. Nije isto ako je engleski prvi, osmi ili četvrti čas“, kazala je Merdović.

Dodaje da se trudi da pazi na takve stvari, jer čas mora da koncipira ne samo na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete, već i u odnosu na ono što ima u učionici.

„Današnjem tinejdžeru, u čemu god da ga podučavate, važno je da razume zašto je to njemu bitno. Ako to razumeju, potrudiće se da savladaju to za svoje dobro“, rekla je Merdović.

Dodaje i da mladi vole kada im se objasni kroz lični primer, bilo da je on pozitivan ili negativan, pa im na kontrolnom skreće pažnju na brzopletost, navodeći sebe kao primer brzoplete osobe.

Govoreći o stanju u prosveti i uglavnom lošim vestima koje dolaze iz te oblasti, gošća N1 kaže da od kada je ona bila učenik, prosveta je predstavljana kao problem u društvu, „kao napušteno kuče“.

„I kada se dele resori, čini se da se prosveta dobija po kazni i da je to vruć koji nikako da se ohladi i da konačno mladi u ovoj državi krenu u pravom smeru, a ne da nastavnici pojedinačnim lutanjem i svojim sopstvenim trudom i zalaganjem čine i ne odustaju. Prosveta je kao napušteno kuče i ko god prođe kaže ‘šibe’“, rekla je sagovornica N1.

Ističe da nastavnička profesija nije dovoljno poštovana, a da se u društvu stiče utisak da znanje nije bitno.

Kako dolazi iz privatnog sektora, priznaje da je u prednosti u odnosu na kolege koje rade u državnim školama. Za svoju školu kaže da je „radno motivišuća sredina koja podstiče kreativnost i ima najsavremeniju tehnologiju kada su u pitanju nastavna sredstva“.

„I to umnogome olakšava naš rad i motiviše nas da budemo svakodnevno sve bolji“, istakla je Merdović.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.