Direktorica Batajnice: Kod vakcinisanih nema upale pluća, molnupiravir izvanredan

Tatjana Adžić Vukičević
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Direktorica kovid bolnice u Batajnici, dr Tatjana Adžić Vukičević izjavila je da je u toj bolnici hospitalizovano 611 pacijenata, od kojih je oko 70 odsto nevakcinisanih, i da kod vakcinisanih pacijenata nema upale pluća.

Adžić Vukičević je u intervjuu agenciji Beta kazala da prema raspoloživim kadrovima lekara i medicinskih sestara, ta bolnica može da primi još 230 pacijenata.

Navela je da je među hospitalizovanima samo dva odsto onih koji su po drugi put zaraženi koronavirusom.

„Od početka ove godine u Batajnici je hospitalizovano ukupno 1.258 bolesnika, a samo za prethodnih sedam dana primili smo 479 bolesnika na lečenje. Klinička slika kod omikron soja je veoma blaga i najčešće se infekcija zadržava u gornjim disajnim putevima, tako da su veoma retke infekcije pluća“, istakla je doktorka.

Dodala je da je i dalje veoma prisutan delta soj virusa, „što se indirektno može utvrditi na osnovu težine kliničkih slika i pneumonija kod najteže obolelih, uključujući one koji su na mehaničkoj ventilaciji“.

„Njihove kliničke slike se ne razlikuju od onih tokom oktobra ili decembra 2021. godine. Smrtnost kod delta soja bolesnika na respiratoru iznosi preko 90 odsto“, rekla je dr Adžić Vukičević.

Među hospitalizovanima dominiraju stariji od 70 godina

Na pitanje Bete kakva je starosna struktura hospitalizovanih, doktorka je kazala da dominira gerijatrijska populacija od preko 70 godina i da je veliki broj zaraženih u osmoj i devetoj deceniji života.

„Pored gerijatrijske populacije, veoma mnogo ima bolesnika u terminalnim fazama različitih bolesti, najčešće malignih, potom hroničnih bubrežnih i srčanih bolesti. Najmlađi pacijent je porodilja od 24 godine i njen oporavak teče neometano, tako da će uskoro biti puštena na kućno lečenje“, navela je doktorka.

Upitana koliko je u ovom trenutku medicinskih radnika u Batajnici van stroja zbog koronavirusa, Adžić Vukičević je kazala da je 27 lekara i 17 sestara na bolovanju zbog kovida-19.

Istakla je da je u Batajnici vakcinisano više od 90 odsto zdravstvenih radnika.

„To je bio moj uslov za nastavak rada u Kovid bolnici u Batajnici još u septembru 2021. Na svu sreću niko od zaposlenih zdravstvenih radnika, niti oni koji su dolazili u turnusima da rade u Batajnici, nije preminuo“, naglasila je doktorka.

U Batajnici najviše nedostaju medicinske sestre

Na pitanje koji kadar u ovom trenutku najviše nedostaje kovid bolnici, Adžić Vukičević je rekla da nedostaju medicinske sestre.

„Ali dobili smo juče traženu pomoć iz kliničko-bolničkih centara iz Beograda koji nisu u kovid sistemu. Kod nas od ranije rade i medicinske sestre iz unutrašnjosti“, kazala je doktorka.

Potvrdila je da je u kovid bolnici Batajnica počela primena američkog leka protiv koronavirusa „molnupiravira“.

„Lek je izvanredan. Imamo veoma dobra iskustva s ovim lekom. Ljudi su prosto preporođeni“, naglasila je ona.

Adžić Vukičević je, s obzirom na širenje omikron virusa, uputila poruku stanovništvu i Kriznom štabu, da se poštuju sve savetovane mere i da se zabrane masovna javna okupljanja.

„Obavezno da se kontrolišu i poštuju kovid propusnice. Nigde bez maske. Da se kontrolišu strožije svi po pitanju nošenja maski, mislim na javni gradski prevoz, prodavnice, tržne centre. Da bude obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika i svih zaposlenih u javnom sektoru“, istakla je doktorka.

Na pitanje Bete kakva su njena predviđanja kada je u pitanju najnoviji talas zaražavanja koronavirusom, doktorka je kazala da niko u svetu ne može da zna kada će svemu ovome doći kraj i da se ne bi iznenadila ukoliko bi se pojavile nove podvarijante sojeva.

„Ovo je za sve nas naučno nedovoljno ispitan virus. Kako se on menja i mutira, tako se menjaju i naša saznanja o njemu. Dakle, nalazimo se u jednom začaranom krugu. Ono što znamo jeste da postoje dobri antivirusni lekovi i vakcine koje nas štite da ne obolimo od težih formi bolesti. Pažljivo pratim naše bolesnike od početka ove godine, a koji su zaraženi omikron sojem koronavirusa. Sa sigurnošću mogu da kažem da su kod prethodno vakcinisanih kliničke slike veoma blage, da upale pluća, odnosno pneumonije uopšte nema. Dakle vakcina je itekako moćno oruđe u ovoj pandemiji protiv svih sojeva virusa“, zaključila je direktorka kovid bolnice u Batajnici, dr Tatjana Adžić Vukičević.

Beta/N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.