Direktor Foruma za bezbednost: Razrešiti kako je Radoičić došao do oružja i dopremio ga do Kosova

FOTO: Printscreen/N1

Direktor Foruma za bezbednost i demokratiju, advokat Luka Jovanović, izjavio je da uprkos obraćanjima najviših državnih organa vlasti do sada niko nije objasnio najvažnija pitanja koja su u vezi sa događajima koje je prouzrokovala grupa koju je predvodio Milan Radoičić u selu Banjska na Kosovu.

On obraćanje javnosti načelnika Generalštaba Milana Mojsilovića vidi kao pokušaj demantovanja informacija koje dolaze iz Prištine, ali napominje da suštinski nije rešeno pitanje kako su Radoičić i njegova grupa uopšte došli u situaciju da se dogodi sve što se dogodilo u Banjskoj.

„Ne znamo kako su prešli administrativni prelaz, niti smo saznali kako su došli do oružja koje je tamo zaplenjeno, ne znamo kako se sve događalo i ne znamo kako su posle prebačeni u Novi Pazar. Ništa od toga ne znamo, a od zvaničnog Beograda nismo uspeli ništa da saznamo“, rekao je Jovanović.

Konstatuje da Vojska Srbije ne može da uđe na teritoriju Kosova bez dozvole NATO-a i da zbog toga ne razume izjavu ministra odbrane, Miloša Vučevića.

Govoreći o zahtevu za izručenje Milana Radoičića Kosovu, on je objasnio da formalno pravno on ne može biti izručen, jer ne postoje zakonom propisani uslovi za to.

Nada se da stav advokata Milana Radoičića, Gorana Petronijevića, ne odražava zvaničnu poziciju Srbije.

„Da li će i kako biti vođena istraga, zavisi od nadležnog javnog tužilaštva. Od onoga šta će biti obuhvaćeno istragom, zavisiće i zvanična državna pozicija. Jedna od mogućnosti za koju sumnjam da će se dogoditi je da će njihove aktivnosti biti ocenjene kao terorističke“, kaže advokat Jovanović.

Ukazuje da prva stvar koju istraga u vezi sa delovanjem Radoičića mora da razreši je na koji je način došla do oružja koje je posedovala.

„Moraju da odgovore gde su oružje uzeli i kako su ga dopremili na Kosovo“, objašnjava sagovornik N1 i dodaje da državni organi Srbije moraju da odgovore na ta pitanja.

Podseća na upozorenje Stejt departmenta i navodi da i dalje ne postoji zvanična reakcija Srbije u pogledu razjašnjavanja šta je radila Radoičeićeva grupa.

„Iako je najavljeno i obećano zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost, do toga još uvek nije došlo… Zavera ćutanja je ono što podstiče nepoverenje i što u ovom trenutku najviše baca sumnju na postupanje Srbije“, zaključio je Jovanović.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.