Diplomcima iz Mitrovice uskoro se priznaje zvanje?

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Na inicijativu potpredsjednice Skupštine Kosova, Dude Balje, a u suradnji sa timom stručnjaka u Vladi Kosova i sa Evropskim centrom za pitanja manjina, izrađen je prijedlog za rješavanje problema diploma stečenih na Univerzitetu u Sjevernoj Mitorivici.
 
U ovom slučaju, ne radi se o nostrifikaciji diploma, već o priznavanju stečenog zvanja. Međutim, kako bi ovo rješenje moglo i da se primjenjuje u praksi, neophodna je suglasnost premijera Kosova, Ise Mustafe.
U izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, potpredsjednica Skupštine, Duda Balje, izrazila je nadu da će se i sam premijer složiti sa predloženim rješenjem, a kojim bi se riješio problem mnogih diplomaca koji su studije završili na tom univerzitetu, a među kojima su i Bošnjaci.
 
"Radi se o tome da se došlo do nekog prijelaznog rješenja koje će biti vremenski limitirano, i radi se o tome da će biti formirani timovi u Ministarstvu za obrazovanje, ponovo će se angažovati vladin tim stručnjaka i naravno jedan tim koji će biti formiran u okviru mitrovačkog univerziteta. Neće se raditi o nostrifikaciji diploma nego o priznavanju stečenog zvanja. Ali, kandidati sa tim diplomama poslije potpisivanja od strane premijera Mustafe moći će podjednako da apliciraju za posao kao i svi drugi kandidati, a koji imaju diplome sa nekog fakulteta na Kosovu”, kazala je Duda Balje.
 
Ona očekuje da se nađe rješenje i za diplome stečenih u Srbiji i u drugim zemljama regiona, te da postoji nekoliko opcija kao rješenje.
 
"Ja sam optimista da će se rješiti i to pitanje. Planiram brzu posjetu tim državama kako bi i oni malo popustili u tom sistemu reciprociteta, da se malo pogleda kroz prste, jer u pitanju je mali broj ljudi na Kosovu, i ponavljam da se ovo ne tiče ni Srba ni Albanca, već se konkretno tiče kosovskih Bošnjaka", zaključila je Duda Balje.
 
Radio Kosovo 2 / Program na bosanskom jeziku


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.