Deset vinarija iz Velike Hoče dobilo opremu za razvoj proizvodnje

FOTO: Kancelarija za KiM

Deset porodičnih vinarija iz Velike Hoče dobilo je, zahvaljujući sredstvima Kancelarije za KiM, savremenu opremu za početak ili razvoj proizvodnje vina – u cilju jačanja proizvodnih ekonomija i podsticanja razvoja ovog vinogradarskog kraja.

Vinari su, kako preciziraju iz Kancelarije, dobili muljače za grožđe, inoks bačve, barik burad, kazane, pumpe za istakanje vina i ostalu vrednu mehanizaciju.

„Zahvaljujući ovoj donaciji vinari će sebi obezbediti egzistenciju i u velikoj meri olakšati posao i proširiti proizvodnju“, navode.

Kako bi se na terenu uverile u održivost projekata, korisnike podsticajnih sredstava obišle su i predstavnice Kancelarije za KiM iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede.

Jedan od korisnika je i Ivica Nakalamić. On se do sada bavio samo proizvodnjom rakije, a sada je dobio opremu i za proizvodnju vina.

„Veliko hvala Kancelariji za Kosovo i Metohiju na ovoj pomoći, sada ćemo moći da proširimo proizvodnju i započnemo proizvodnju vina“, kazao je on.

Osim ovih donacija, Kancelarija je u okviru konkursa za subvenciju privrede dodelila štampač za tekstil Nemanji Gogiću i laser za sečenje i graviranje Saneli Mihajlović koji će uz ovu opremu izrađivati suvenire i druge promotivne materijale.

Takođe, Vitomir Garić dobio je podsticaj Kancelarije za ribnjak koji poseduje.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Veselin Kočanović, kaže da je u okviru ovog programa ukupno 15 privrednika i poljoprivrednika dobilo subvencije za razvoj proizvodnje.

On napominje da je važno da narod u Velikoj Hoči pokazuje inicijativu za razvoj porodičnog poslovanja.

„Svesni smo da je život naših ljudi u Velikoj Hoči specifičan, imajući u vidu okruženje u kom žive, ali ove subvencije upravo govore da država Srbija misli na njih i pomaže da osiguraju svoju egzistenciju i ostanu da žive u ovom kraju. Sigurni smo da će savremena mehanizacija omogućiti našim ljudima da prošire proizvodne kapacitete i ojačaju konkurentnost“, kazao je Kočanović.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.