Demostat: Građani Srbije ne žele da podnose „žrtve“ za Sever Kosova

FOTO: RTK2

Za 41 odsto građana Srbije pojam razgraničenja na Kosovu je jasan, a 39 odsto ispitanika reklo je da im nije jasna ta ideja o rešenju pitanja Kosova, pokazalo je istraživanje Demostata. „Građani Srbije nisu spremni da podnesu ‘žrtve’ za Kosovo, jer svi odgovori govore da nema zamene Preševske doline za Sever Kosova,“ naveo je direktor Demostata juče, prenosi Beta.

Istraživanje javnog mnjenja koje je Demostat sproveo od 7. do 18. oktobra, obuhvatilo je 1.200 ispitanika koji su na pitanja odgovarali telefonskim putem.

Dijalog sa Kosovom podržava 79 odsto ispitanika, dok 12 odsto misli da je bolji zamrznuti konflikt i čekati bolja vremena.

„Možda je ovo prvi put da su Srbi za razgovor i za rešavanje problema, tako kaže četvoro od pet ispitanika. Začuđujuće, osim ako naši ispitanici nisu pomislili na onu vrstu razgovora u kojem bi jedina izlazna opcija bila – potvrda našeg rešenja,“ navodi se u istraživanju.

Uloga Crkve u rešavanju kosovskog pitanja značajna

Građani su vrlo podeljeni kada je uloga Crkve u rešavanju pitanja Kosova u pitanju. Polovina ispitanika smatra da Crkva ne treba da se meša u pitanje Kosova, ali isto tako, čak 41 odsto ispitanika ima potpuno suprotan stav o ovom pitanju. Iz Demostata upozoravaju da bi rezultati bili drugačiji da je pitanje glasilo da li je problem Kosova politički ili crkveni problem?

Ovaj istraživačko-izdavački centar podseća da, prema popisu iz 2011, 85% stanovništva Srbije čine pravoslavci, ali i da je, po Ustavu, Srbija “svetovna država”.

Dve petine ispitanika, odnosno 39 odsto ispitanih kaže da uočavaju razliku između Vučićevog pogleda na moguće rešenje kosovskog pitanja i stav Crkve prema istom problemu. Međutim, 33 odsto smatra da SPC i Vučić imaju usaglašene stavove po pitanju rešenja kosovskog pitanja.

Razmena Preševo za sever nije primamljiva

Iako su građani Srbije za dijalog, 61 odsto se ne slaže sa idejom razmene teritorija, koja bi podrazumevala razmenu Severa Kosova za Preševsku dolinu. Svega 16 odsto bi prihvatilo ovakvu razmenu.

“Iako se zna da nije preporučljivo postavljati ekspertska pitanja onima za koje je neizvesno da poseduju znanje potrebno za odgovor, ni mi tome nismo odoleli pa smo pitali za razgraničenje, zamrzavanje, zamenu Preševske doline za sever Kosova…

Ispostavilo se, kao što se to inače dešava, da su odgovarali na pitanja i oni koji objektivno gledano ne znaju da odgovore. Pitanje je koliko građana Srbije zna da je Medveđa u Gornjoj Jablanici a ne u Preševskoj dolini i da se i seoskim džadama od Medveđe do Preševa mora preći najmanje 100 km, a nekim nešto boljim putevima i čitavih 160 km. A tek pitanje, šta spada u sever Kosova?” navode iz Demostata.

Programski direktor Demostata Zoran Panović kazao je da građani Srbije u stvari „prećutno govore“ da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „nije izašao s jasnim planom“ o rešenju kosovskog problema, a prećutno „svi znaju šta ono znači“.

„Građani Srbije nisu spremni da podnesu ‘žrtve’ za Kosovo, jer svi odgovori govore da nema zamene Preševske doline za sever Kosova, ništa suštinskog da se promeni… To je prilično tvrda pozicija,“ ukazao je Panović.

Građani ne žele da „trampe“ nezavisnost Kosova ni za EU, ni za Republiku Srpsku

Za 76 odsto ispitanika neprihvatljivo je da za nezavisnost Kosova kompenzacija bude prijem Srbije u Evropsku uniju. S druge strane, svega 8 odsto ispitanih smatra da je članstvo u EU vredno priznanja Kosova.

Utvrđeno je i da 66 odsto ispitanika ne bi podržalo da Republika Srpska postane deo Srbije, a da zauzvrat Kosovo bude nezavisno. Ako bi takav mogućnost bila realna, 11 odsto građana Srbije bi je prihvatilo.

Unutrašnji dijalog bez rezultata

U „unutrašnjem dijalogu“ o Kosovu nije postignuto ništa, smatra 41 odsto građana Srbije, a 19 odsto je kazalo da to ne zna.

Predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, interpretirajući ovaj podatak, rekao je da se postavlja pitanje da li je „ta politika svesno vođena ili je to rezultat njene neuspešnosti?“

Kada je generalno nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u pitanju, 46 odsto ispitanika ponavlja da je glavni prioritet puna normalizacija odnosa potvrđena pravno obavezujućim sporazumom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.