Delegacija spoljnih poslova Norveške u poseti Novom Brdu: Sa gradonačelnikom o krađama i OEBS-u

Predstavnici delegacije spoljnih poslova Norveške posetili su opštinu Novo Brdo, a lokalno rukovodstvo ih je upoznalo sa radom ove lokalne samouprave, kao i sa bezbednosnom situacijom.

Tokom posete norveških predstavnika Opštini Novo Brdo predsednik ove lokalne samouprave Svetislav Ivanović predočio im je problem sa kojima se meštani ovog kraja suočavaju, a to su učestale krađe.

„Što se tiče bezbednosne situacije upoznali smo predstavnike da su se proteklih sedmica dešavale krađe stoke i poljoprivrednih mašina. To je jedan težak zadatak, obaveza, kako da pronađemo rešenje kako da tim porodicama zajedno pomognemo,“ naglasio je Svetislav Ivanović.

Predstavnicima delegacije Norveške pri OEBS-u predstavljen je rad ove lokalne samouprave. Vilijam Siter, prvi sekretar Norveškog ministarstva spoljnih poslova pri OEBS-u, poručio je da će i u narednom periodu podržavati rad ove institucije.

„Norveška u velikoj meri doprinosi radu OEBS-a, međutim, mi ne doprinosimo neposredno samo Kosovu, već i celokupnom radu OEBS-a, ovde na Kosovu. Ukupna podrška koju smo pružili OEBS-u iznosi oko tri miliona evra. Naravno, ne ide sav ovaj iznos Kosovu, već smo ovde da vidimo kako naš doprinos, koji obuhvata doprinos OEBS-u u njegovom radu na Kosovu“, rekao je Vilijam Siter prvi sekretar Ministarstva Norveške pri OEBS-u.

Gradonačelnik Novog Brda Svetislav Ivanović govorio je i o konkretnoj pomoći OEBS-a. U pitanju je vodovodna mreža za sela Bostane, Čuljkovci, Makreš i Tulare. Opština je za ovaj projekat izdvojila pet hiljada evra, dok je sredstva za izmirivanje duga za utrošenu električnu energiju za rad pumpe u iznosu od dve i po hiljade evra obezbedio OEBS.

„Mi smo mislili prvo na vodovod koji je najneophodniji u onom periodu, koji su koristili taj vodovod. OEBS je toliko pomogao da smo zajednički potpisali sporazum i taj vodovod funkcioniše, od tog momenta građani imaju 24h vodu. Taj vodovod je u sastavu Regionalnog vodovoda ‘Hidro Morava’ iz Gnjilana,“ rekao je Ivanović.

Nakon opštine Novo Brdo predstavnici Norveške obišli su i deo vodovodne mreže u Makrešu.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.