Deka Živorad proslavio 101. rođendan, savetuje nam sunčanje, šetnje i trčkaranje

Deka Živorad 101 rođendan
FOTO: N1/Printscreen

Rođendani su posebni dani u godini koje najčešće proslavljamo sa bližnjima, a kada dođe oktobar, porodica Marković uvek ima dvostruki povod za slavlje. Deka Živorad ove godine proslavio je svoj 101. rođendan, a istoga dana rođendan slavi i njegova unuka. Ekipa N1 bila je na proslavi, a deka Živorad je podelio savete za dugovečan život.

Deka Živorad Marković rođen je 1919. godine, a ovog oktobra napunio je 101. godinu. Ekipa N1 televizije prošle godine bila je na proslavi tog jubileja, kada je ujedno deka Živorad otkrio jedan od recepata za dug život.

„Mislim da nam je sunce mnogo doprinelo ovim godinama. Danas punim 100 godina! Znate, ja po pet sati mogu da ležim na suncu i ležao sam“, kazao je tada slavljenik.

Godinu dana kasnije, na 101. rođendan, deka Živorad potvrdio je da i dalje njegova tajna dugovečnosti boravak na suncu.

„Bio sam na suncu i ove godine. Ja sunce strašno volim. Ja se ne sunčam kako lekari preporučuju pet ili deset minuta, ja se sunčam odjednom po dva, tri sata. Ja sam bio na suncu do pre dve, tri godine po pet sati. Ovde imam prekoputa Bežanijsku kosu, tu imate sportsko igralište, a domovi za studente tu su prekoputa, i odem gore – pet sati k’o ništa. Naročito tamo i vežbam i trčkaram. Ja sam trčao do skoro“, ističe on.

Ove godine kao i prošle, u domu Markovića se proslavlja Živoradov rođendan i to uz različite poslastice i bogatu trpezu za koju su se pobrinule njegova supruga i ćerka.

„Ćerka je angažovana i supruga – ja ništa. Ja ću doći kao gost. Ima i pečeno, evo sad se baš peče. Ima i kolača, ima voća… Svega otprilike ima. Što se tiče hrane, ja imam apetit perfektan, kao što sam ga imao pre 50 godina. Ja sve volim da jedem, samo ne volim kiselu jabuku i kiselo voće, ali ostalo sve volim“, priča slavljenik.

Deka Živorad kaže, da se tokom ovog perioda pridržava epidemioloških mera, ali da i dalje vodi aktivan život, koji uključuje redovne šetnje, kojima održava kondiciju.

„Nisam uvek bio u kući zatvoren, nego sam izlazio sa maskom, nekad i bez maske. Ja prošetam negde oko dva kilometra svaki dan pre podne. Svaki dan sam na nogama. Na sreću ništa me nije bolelo, nikakve bolove nisam imao, kao i danas, nemam apsolutno nikakve bolove. Zato što je sa mnom za ovih 101 godinu medicina imala vrlo malo posla, na moju sreću, da sam bio uvek zdrav! I danas sam zdrav i ništa me ne boli, ni glava, ni grudi ni ništa“, ističe on.

Red, rad i disciplina ključne su stvari kojih mladi treba da se drže, savetuje deka Živorad.

„Mladi normalno treba da rade, da se bave sportom, ja sam se bavio i sportom. Da budu u prirodi, da se lepo druže i da lepo žive. Da se ponašaju disciplinovano, da ne budu siledžije, da imaju dobro društvo i da pomažu jedan drugome“, poručuje on.

U slobodno vreme deka Živorad prati sport, a otkrio je i za koga navija i na koji način prati utakmice.

„Na moju sreću, uvek jedna strana ima bele dresove, pa ih pratim kako se kreću. Kad igra reprezentacija, navijam za sve, ali malo više za Crvenu zvezdu“, priznaje on.

Nakon što je ekipu N1 počastio rođendanskom tortom i kolačima, deka Živorad ih je i ispratio uz posebnu želju.

„Drago mi je što ste došli, da dolazite i van godina, a dogodine da se opet nađemo u ovom domu, živi i zdravi! Sve najbolje vama“, poručio je deka Živorad.

Prilog N1 možete pogledati ovde

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.