Deca iz Novog Sada prvomajske praznike provode kod drugara u Lipljanu

Deca, roditelji i nastavnici iz dve novosadske škole "Žarko Zrenjanin" i "Duško Radović", za prvomajske praznike gosti su lipljanske Osnovne škole "Braća Aksić".  Domaćini iz Lipljana tako vraćaju gostoprimstvo svojim prijateljima kod kojih deca sa KiM-a odlaze već tri godine u okviru projekta "Svim srcem za osmeh deteta". Lipljanska deca su početkom ove godine boravila u Novom Sadu. Novosađanima je ovo drugi boravak na Kosovu i Metohiji u okviru ove akcije. Prošle godine bili su u Štrpcu.

Gosti iz Novog Sada u Lipljan su stigli juče prepodne, gde su ih dočekali njihovi vršnjaci i kolege. Susret drugova i drugarica iz Lipljana i Novog Sada bio je veoma emotivan.

"Mislim da me očekuje jedno predivno iskustvo, lep provod, divni domaćini," rekla je Sara Stamenković iz Novog Sada.

Deca s Brezovice na ekskurziji u Pećkoj Patrijaršiji i Visokim Dečanima

Tokom prvomajskih praznika, organizovane su i druge đačke ekskurzije kao deo posete metohijskih manastira.

Pećku Patrijaršiju i Visoke Dečane je tako juče obišlo i 150 osnovaca sa Brezovice.

"Dolazila sam i prošle godine, Danica je bila kod mene i jedva sam čekala da dođem, zbog nje sam došla. Prošle godine mi se jako svidelo," kaže Natalija Nedeljković, učenica 8. razreda Osnovne škole "Dušan Radović".

"Jedva sam čekala da vidim Nataliju, kod nje je bilo prelepo," kaže njena drugarica i vršnjakinja iz Lipljana – Danica Morača.

"Prošle godine sam bio u Štrpcu, bilo je super, planiramo da iskoristimo ovo vreme na najbolji način," rekao je učenik O.Š. "Žarko Zrenjanin", Filip Akin.

"Zadovoljstvo nam je da vas vidimo u našem gradu, u našoj školi. Želja nam je da se osetite kao da ste u vašem Novom Sadu, da ne postoji razlika i da se ne osećate drugačije, nego baš kao kod svoje kuće. Dobro došli, želim vam ugodan boravak u našim školama, u našem gradu i želimo da vam ovo ostane u jednoj lepoj uspomeni, da nastavimo dalje saradnju i da dogodine dođete u mnogo većem broju," deci je dobrodošlicu poželeo i direktor Osnovne škole "Braća Aksić" u Lipljanu – Bratislav Đedović.

"Saradnja dece mora da postoji i mora da ide dete detetu, to i jeste svrha našeg projekta 'Svim srcem za osmeh deteta' – da deca iz Novog Sada, iz godine u godinu, u što većem broju dolaze na Kosovo, u bilo koju opštinu i da, prosto, vide kako se stvarno ovde živi i da vide da nije baš toliko strašno," poručio je Goran Bajšanski iz Udruženja građana Novog Sada – organizatora akcije "Svim srcem za osmeh deteta".

Nadam se da ćemo ova puna tri dana, bukvalno puna 24h provesti lepo, da ćemo se družiti i da ćete nam pokazati vaše znamenitosti grada, dodao je.

Ove godine došlo je osmoro dece iz Novog Sada, ali Bajšanski kaže da se u projektu trude da se taj broj povećava svake godine.

Dobrodošlicu gostima poželeo je i načelnik Kosovskog okruga Srđan Petković.

On potvrđuje da je gostoprimstvo Novosađana ostavilo utisak na decu sa KiM-a i da žele da sada uzvrate gostoprimstvo, makar, kako je rekao, i pola od onog na šta su naišli u Novom Sadu.

"Novi Sad je prijatelj Gračanice, a mi u ovom slučaju nismo vodili decu iz Gračanice, nego decu iz Lipljana upravo zato što je Lipljan negde na rubu problema, jer je multietničko mesto, uvek ima problema. Mi kao lokalna samouprava i škola hteli smo da pokažemo gostoprimstvo ovoj deci iz Novog Sada. Pored ovoga, deca iz Novog Sada svake godine nam pripremaju paketiće za Novu godinu, 1000 paketića koje mi delimo deci, ne samo iz Lipljana, već i iz okolnih mesta i gradova. Zahvalni smo Novom Sadu, NVO i Goranu na ovom divnom gestu i potrudićemo se da budemo dobri domaćini," rekao je Petković.

Gosti iz Novog Sada došli su preko integrisanog graničnog prelaza "Jarinje" i nisu imali problem u putu. Na Kosovu će boraviti tri dana. Planirano je da obiđu Gazimestan, Gračanicu, arheološko nalazište Ulpijana, Zočište,  Prizren i Svete Arhangele.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.