Daut Haradinaj: Sahrana Boljetinca nije provokacija, provokacija je statua kralja Milutina u Gračanici

Sahrana posmrtnih ostataka Ise Boljetinca u njegovom rodnom mestu nije provokacija. Provokacija je statua kralja Milutina u Gračanici, poručio je samo dan pred ponovnu sahranu Boljetinčevih posmrnih ostataka, ovoga puta na Severu Kosova – brat Ramuša Haradinaja, Daut Haradinaj, koji je i poslanik u kosovskoj skupštini. Njegova reakcija usledila je takođe dan nakon jučerašnjeg saopštenja liste "Srpska" koja je poručila da ne podržava premeštanje posmrtnih ostataka Ise Boljetinca na Sever Kosova i Metohije i da to posmatra kao provokaciju i odsustvo obzira prema žrtvama i osećanjima Srba. 

"Sahrana Ise Boljetina u rodnom mestu, u Boljetinu, nije provokacija ni za koga. Provokacija je kip Kralja Milutina, u Gračanici. Isa je u svom domu, nakon jednog veka nepravde. Oni koji smatraju provokacijom ostavljanje kosti Boljetina u dvorištu njegove kule, moraju da znaju da čak i posle jednog veka, prava Ise Boljetina izlaze na videlo! Slava Isi Boljetinu!" napisao je Daut Haradinaj na Fejsbuku.

Ovu objavu je Haradinaj postavio na svom profilu društvene mreže uz dve fotografije – jedna na kojoj Haradinaj odaje počast Boljetinčevim posmrtnim ostacima u holu kosovske skupštine, a druga na kojoj se vidi kovčeg sa posmrtnim ostacima Boljetinca, uz vojnu stražu Kosovskih bezbednosnih snaga, ali i zastavu identičnu onoj koja je prošle godine dronom unešena na fudbalski teren u Beogradu – sa mapom Velike Albanije, likom Boljetinca i Ismajilja Ćemaljija.

Pročitajte još: 

Posmrtni ostaci Boljetinca u kosovskoj skupštini: On i Hasan Priština "pokretu otpora dali pečat antiotomanskog i antisrpskog"​

Pred sahranu Boljetinca na Severu – Srpska se oglasila, kosovski mediji ocene Srpske nazvali skandaloznim​

Isa Boljetinac u Južnoj Mitrovici; Bahtiri razgovarao sa mati Makarijom u Sokolici

Pred sahranu u Boljetinu: Posmrtni ostaci Boljetinca sutra u KBS-u u Južnoj Mitrovici – opština Zvečan nije informisana

Sahrana Ise Boljetinca u Zvečanu: "Moje kosti i telo sada počivaju u duši Kosova"

Sahrana posmrtnih ostataka "heroja Kosova" juna u Boljetinu kod Zvečana; KFOR ne dopušta KBS da uđe na Sever

Haradinaj, međutim, nije jedini koji je reagovao na saopštenje Srpske. To su juče uradili i svi kosovski mediji, ističući da je saopštenje Srpske skandalozno, jer Boljetinca, za kosovske Albance – heroja, nazivaju zločincem. 

Saopštenje Srpske liste izdato je samo nepuna dva dana od planirane sahrane Ise Boljetinca na Severu Kosova, iako je velika "ceremonija" obeležavanja ovog događaja kojem je kod kosovskih Albanaca, ali i kod onih u regionu, dat najveći nacionalni i institucionalni značaj, uz pokroviteljstvo kosovske vlade – počela još pre nekoliko dana.

Na saopštenje su odmah reagovali kosovski mediji koji su preneli saopštenje Srpske kao "skandalozno", podsećajući da ova lista ima devet poslanika u kosovskoj skupštini, dva ministarstva i zamenika premijera u kosovskoj vladi. Oni podsećaju da se radi o "nacionalnom heroju", zbog čega i deklarativno protivljenje Srpske ovoj sahrani i nazivanje Boljetinca "zločincem" nazivaju skandaloznim.

Sutra će se, međutim, prema planu, završiti manifestacija ukopa Boljetinca, koja je trajala više dana i njegovi posmrti ostaci sahranjeni u selu Boljetin, u opštini Zvečan, a nadomak srednjevekovnog manastira Sokolica. Prethodno su njegovi posmrtni ostaci premeštani iz jednog u drugi deo Kosova, kako bi svi kosovski Albanci odali počast "nacionalnom heroju". 


Fotografije sa današnjeg odavanja počasti Boljetincu u holu kosovske skupštine: 

 

 

 

 

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.