"Dantonova smrt" večeras premijerno u Gračanici

Predstava "Dantonova smrt" večeras će premijerno biti izvedena u Gračanici. Uloge u jednoj od najpopularnijih i najizvođenijih komada nemačke i svetske književnosti tumače Igor Damnjanović, Aleksandar Mihailović, Milan Vasić, Anika Grujić, Bojan Stojčetović, Ivana Kovačević, Aleksandra Cicuć, Nebojša Đorđević, Jelena Orlović, Milena Jakšić i Tamara Tomanović.

Dantonova smrt Georga Bihnera predstavlja jedan od najznačajnijih dramskih tekstova epohe romantizma i za temu ima događaje tokom Francuske buržoaske revolucije.

Na opštijem planu tretira zapravo svevremeni odnos predvodnika i masa prema vlasti i njenoj (zlo)upotrebi, revolucijama koje 'jedu svoju decu' i njihovim posledicama po društvo i pojedince – navode iz gračaničkog doma kulture u najavi predstave. 

Adaptacija u produkciji Narodnog pozorišta u Prištini nudi, dodaju, jedan novi pogled na ovo dramsko delo koje se izmešta u Srbiju devetesetih i u kontekst slike društva gotovo u potpunosti razorenog spoljnjim i unutrašnjim silama.

Predstava počinje u 20 časova, u Domu kulture, a cena karte je 250 dinara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.