Danas se proslavlja Mitrovdan uz epidemiološke mere i bez litija

Hramovna slava Sveti Dimitrije Mitrovdan 2020.
FOTO: Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica
Vest je ažurirana

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja dan Svetog Dimitrija, koji je u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Ovaj praznik proslavlja se u Kosovskoj Mitrovici kao gradska i hramovna slava.

Usled pandemije koronavirusa  ove godine su, za razliku od prethodnih, izostale gradske litije, rezanje slavskog kolača i Mitrovdanske česnice sa zlatnikom kod spomenika knezu Lazaru u centru grada, dok ujedno nisu održane ni gradske svečanosti.

Hramovna slava je, međutim, ovog jutra obeležena služenjem liturgije ispred crkve Svetog Dimitrija i sečenjem kolača, potvrdio je za KoSSev protojerej-stavrofor Milija Arsović.

„Da bude mira, ljubavi jedinstva. Da nam Sveti Dimitrije bude na pomoć, jer ipak je to zaštitnik našeg grada“, kratka je poruka vernicima protojereja Milije.

U srpskom narodu, kao i u Kosovskoj Mitrovici, Mitrovdan je jedna od većih slava.

U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine.

Svetog Dimitrija posebno slave, pored Srba, Grci i Rusi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi.

Sveti Dimitrije Solunski, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. On je stradao 306. godine zbog širenja hrišćanstva.

Solunski hrišćani Dimitrija su tajno sahranili. Na mestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva i proglašen je zaštitnikom grada Soluna.

Po predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, te je zato nazvan Mirotočivi.

I danas se veruje u lekovitost njegovih moštiju. Crkveni spisi navode da je potom sveti Dimitrije „bdeo nad svojim gradom i spasavao ga zemljotresa i drugih nesreća“.

Na Mitrovdan, čuveni hajdučki rastanak iz narodnih pesama, običaj je da se otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju novi. Mnogobrojne su srpske porodice koje danas slave svoju krsnu slavu.

Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, ako je oblačno čeka nas topla zima. Ako je vedro, po narodnom verovanju, zima pred nama je oštra.

Spirić: Srećan praznik, proslavite u krugu porodice

Obeležavanju hramovne slave prisustvovao je i predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić.

Spirić je čestitao Mitrovdan sveštenstvu crkve Sv. Dimitrije i svim građanima Kosovske Mitrovice u nadi da će praznik proslaviti u krugu porodice.

„Svima želim dobro zdravlje pre svega, a koliko smo svi posvećeni tome, govori i to što danas na nama jedan od najvažnijih dana u godini, nismo sabrani na liturgiji i litijama, da zajedno slavimo zaštitnika svog grada, čuvajući tako i sebe i druge od još uvek nepobeđenog virusa korona“, poručio je Spirić.

Sa druge strane, nada se da će se već sledeće godine građani Severne Mitrovice vratiti starim običajima i uz veliki broj okupljenih proslave gradsku i hramovnu slavu.

„Sva burna dešavanja kroz našu istorju nisu ih pokolebala, tako da i nama preostaje da sledimo put predaka i trpljenjem i strpljenjem pokažemo da smo dostojni da dočekamo i radost slobode, koja nam je virusom uskraćena, kako bismo zajedno slavili život i proslavljali naše svetitelje. Opstanak i ostanak na ovim prostorima nemaju alternativu, i zato sam ponosan što i ako u nešto drugačijim okolnostima, svoje zaštitnike proslavljamo na svojim vekovnim ognjištima na svetoj srpskoj zemlji“, poručio je Spirić.

Arlov čestitao gradsku slavu

Srpskoj pravoslavnoj crkvi, vernicima i onima koji slave Mitrovdan kao porodičnu slavu, praznik je čestitao predsednik Odbora za pomoć KiM iz Banja Luke, Milorad Arlov.

Poručio je da ove godine zbog novonastale situacije izazvane pandemijom koronavirusa, ali i usled njegovog „otežanog ulaska na KiM“, ne može da dođe u Kosovsku Mitrovicu.

Takođe je naznačio da ove godine neće biti organizovan veliki slavski kolač sa zlatnikom u liku Svetog Dimitrija koji je u prethodnih pet godina ovaj odbor donirao.

Petković čestitao Spiriću i građanima Kosovske Mitrovice

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, čestitao je danas gradsku slavu predsedniku privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandru Spiriću i građanima Kosovske Mitrovice.

„Hrišćanske vrline, a pre svega ona koja kaže „Ljubi bližnjega svoga“, treba i mora biti naša odlika danas i uvek, kojom ćemo negovati duh zajedništva, ljubavi i sloge, kako među nama samima, tako i prema našim komšijama, bez obzira na njihovu veru i naciju“, poručio je Petković.

Dodaje da nažalost, Kosovska Mitrovica ove godine obeležava gradsku Slavu suočena sa velikim izazovom u očuvanju zdravlja građanja, „ali i sa nadom da ćemo i ovu borbu dobiti oslanjajući se, kao i uvek do sada, na mudrost, odgovornost i solidarnost“.

Dan pre proslave Mitrovdana obeležene su i Mitrovdanske zadušnice.

Vernici su ih na Kosovu obeležili uz poštovanje epidemioloških mera u borbi protiv pandemije koje su na snazi – sa maskom na licu, uz distancu i bez većih okupljanja.

Ove godine izostao je organizovani odlazak na groblje u Južnoj Mitrovici, a prema navodima Kancelarije za KiM, u Svinjaru, nedaleko od Kosovske Mitrovice, došlo je do skrnavljenja pravoslavnog groblja.

Prema novim merama kosovske vlade zabranjen je svaki vid okupljanja više od pet građana na javnim mestima, dok je osim održavanja distance, neophodno nositi i zaštitnu masku.

Novom odlukom vlade dozvoljene su verske ceremonije i aktivnosti u verskim objektima i van njih, ali u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja koronavirusa, dok je je merenje temperature obavezno za sve pri ulasku u verske objekte.

Sa druge strane, Srpska pravoslavna crkva apelovala je na građane da slave proslave u krugu porodice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.